ПРОТЕСТ ЗАПОСЛЕНИХ У ПРЕДШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА БЕОГРАДА

На Тргу Николе Пашића 8. марта 2023. године са почетком у 14,00 часова одржан је Протест под слоганом

„Обећања пљуште...и шта сад“?

Самостални синдикат радника предшколског васпитања и образовања, услед нетранспарентног и непродуктивног дијалога са

Секретаријатом за образовање и дечју заштиту и Скупштином Града Београда, одлучио је да своје незадовољство искаже протестом и тиме скрене пажњу на вишегодишње акумулиране проблеме на свом радном месту.

Око 1.500 запослених у београдским предшколским установама окупило се, најпре, на Тргу Николе Пашића а потом су прошетали до Скупштине Града Београда, како би поручили градској власти да су незадовољни условима у којима раде.

Јасно је поручено да се социјални мир у Београду не може куповати преко ледја запослених у предшколским установама.

Људи улазе у синдикате да би купили на рате. Ми нећемо живот на рате, хоћемо живот од плате – поручено је присутнима на Протесту.

Градску власт подсетили смо да смо 11. маја 2020. године отворили предшколске установе и на тај начин омогућили несметано функционисање Града Београда. Од пре три године запослени са ВИИ степеном стручне спреме имају плату мању од београдског просека, што се никада није десило. Нажалост, због недостатка писаног закључка у ситуацији смо да морамо да доказујемо када смо добили солидарну помоћ и за коју годину се односи. Скренута је пажња да смо радне униформе и радну обућу добили 2019. године. Такодје, од 2019. године није спроведен систематски преглед запослених на који имамо право.

На терену нема средстава за рад. Такодје, за спроводјење васпитано образовног рада није стигла обећана набавка материјала договорена још у децембру 2022. године. Нису нам достављена преко потребна доставна возила за превоз хране, те је рад те структуре запослених под великим искушењем.

Надамо се да ћемо имати прилику да за столом, у Скупштини Града, изнесемо своје видјење проблема и покренути социјални дијалог који је очигледно већ годинама непродуктиван.