ОДРЖАН НАСТАВАК СЕМИНАРА ЗА ЧЛАНОВЕ ГРАДСКОГ ОДБОРА САМОСТАЛНОГ СИНДИКАТА РАДНИКА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА БЕОГРАДА

У организацији Савеза самосталних синдиката Београда, организован је наставак семинара ,,Мапирање проблема и одређивање приоритета у проактивном деловању синдиката'' за чланове градског одбора Самосталног синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда,

Основна тема базирана је на принципима и приоритетима синдикалног деловања. Фокус је био на улози и значају пренете речи као и значају асертивне комуникације. За успешан тим комуникација има кључну улогу, услед различитих схватања и тумачења пренетих речи.

Семинар је одржан на Фрушкој гори у периоду од 27-29.маја 2024 године.

Семинару су присуствовали Драган Тодоровић, председник Савеза самосталних синдиката Београда и Зоран Михајловић, секретар Савеза самосталних синдиката Србије. Предавач Владимир Павловић, допринео је да се на прави начин сагледа значај комуникације, принципи изградње тима и тимски рад. Усвајање нових сазнања, омогућава нам да на бољи начин креирамо и спроводимо наше синдикалне активности.

ПРЕДШКОЛЦИ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ У ПОСЕТИ БЕОГРАДУ

У организацији Савеза самосталних синдиката Београда и Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије, данас су у Београд допутовала деца предшколског узраста из Предшколских установа са територије Косова и Метохије.

Планирано је да у термину од 24-26.05.2024. године наши драги гости посете Храм Светог Саве, Авалски торањ и Зоолошки врт, а затим да погледају представу у дечијем позоришту „Пуж“. Организовано је и дружење са вршњацима из Предшколске установе „Чика Јова Змаја“ са Вождовца.

Добродошлицу у име Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије нашим драгим гостима пожелела је председница Босиљка Јовановић, а у име Савеза самосталних синдиката Београда председник Драган Тодоровић.

СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ОДБОРА САМОСТАЛНОГ СИНДИКАТА РАДНИКА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА БЕОГРАДА

У петак, 8.12. 2023. године одржана је 24. седница Градског одбора Самосталног синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда.

На састанку дате информације о предстојећој исплати солидарне помоћи за запослене у предшколским установама Београда.

Чланови Градског одбора упознати са планираним протестима који се планирају за 12.12. 2023. у Краљеву и 14.12. 2023. у Београду.

Разлог најављених протеста је непризнавање коефицијената васпитачима у појединим локалним самоуправама Србије (Краљево, Ваљево итд.).

Изнете информације са Семинара Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије, одржаног у Новом Саду од 27. д0 30.11. 2023. године. На едукацији чланова Синдиката наставиће се са радом и у наредном периоду.

На састанку изнете и информације о Семинару у организацији Регионалног савета синдиката Солидарност „Раднице као носитељке промена“, који је одржан 6. и 7.12. 2023. године у Београду. На Семинару се говорило о положају жена на тржишту рада, као и развоју мреже подршке за жене.

ОДРЖАН СЕМИНАР У НОВОМ ПАЗАРУ

Савез самосталних синдиката Београда организовао је за чланове Градског одбора самосталног синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда, семинар на тему „ Мапирање проблема и одрђивање приоритета у проактивнм деловању синдиката.

Семинар је одржан у Новом Пазару од 16-18.10.2023. године.

Весна Јањић, председница Градског одбора самосталног синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда, након поздравне речи упућене полазницима, говорила је о неопходности и значају семинара.

Драган Тодоровић, председник Савеза самосталних синдиката Београда, дао је увод у семинар кроз презентацију „Тимски дух“.

На тему анализе заинтересованих страна и акционо планирање, говорио је Владимир М. Павловић, из Београдске отворене школе.

Полазници су у оквиру овог семинара имали прилику да стекну нова и унапреде постојећа знања која се односе на акционо планирање за постизање дефинисаних циљева.

Предавачи су се посебно фокусирали на кораке у акционом планирању (постављање СМАРТ циљева, дефинисање задатака, прерасподелу ресурса, приоритизацију задатака, постављање циљева и рокова, праћење и ревизија акционог плана, евалуација и слављење успеха).

Полазницима су представљена и нека од решења која се односе на разумевање мреже заинтересованих страна са којима може настати интеракција током спровођења акционог плана за постизање постављених циљева.

ОДРЖАН САСТАНАК СА ПОВЕРЕНИЦОМ ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ

povereniciСа повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић и помоћницама Мирјаном Кецман и Татјаном Пријић, одржан је састанак који је за тему имао проблем који предшколске установе Србије имају са спровођењем инклузије.

У изношењу ове проблематике, председница ССПВО Србије Босиљка Јовановић и председница ССРПВО Београда Весна Јањић, упознале су представнице Повереништва за заштиту равноправности са проблемом на чијем решавању се активно залажемо од 2019. године.

Кроз радну групу за предшколство, указали смо на проблем спровођења инклузије, јер услед формално - правних аспеката везаних за сагласност родитеља или законског заступника детета,

нисмо у могућности да спроводимо ИОП, уколико је за исти установљена потреба код детета.

У великом броју случајева одради се само први корак, приоритетни упис у предшколску установу, док долази до застоја приликом прибављања сагласности родитеља за формирање и спровођење ИОП-а.

На овај начин, деца су директно оштећена, јер се у предшколским установама не може спроводити ИОП без знања и сагласности родитеља / старатеља. Тиме се долази до ненадокнадивог губитка времена за дете, који се касније може тешко надокнадити. Самим тим, осим немогућности спровођења ИОП-а, није могуће доћи ни до законом прописаног смањења деце у групи, и те околности директно утичу на спровођење васпитно - образовног процеса.

Како и статистике говоре, знатно је већи број ИОП- а који се усвајају приликом поласка у први разред основне школе, него што их има у предшколским установама. Разлог свакако не лежи у томе да их високообразовани стручни кадар наших запослених није препознао на време, већ накарадан систем, који децу са потребом за додатном подршком једноставно "изгуби у систему".

У Повереништву за заштиту равноправности, добили смо уверавања да ћемо добити подршку да дођемо до решења по овом изузетно важном питању, јер је у директном интересу заштите права детета.

"ЖЕНСКИМ СТОПАМА: ЖЕНЕ У СРБИЈИ ДАНА"

predskolci

 

У среду, 8. марта 2023. године у19,00 часова у просторијама Градске библиотеке у Кнез Михајловој улици одржана је

Панел дискусија „Женским стопама: жене у Србији данас“.

Модератор скупа, испред Женске солидарности, била је Анита Марковић.

У Панел дискусији учествовале су испред Удружења „Маме су закон“ Татјана Мацура, председница Самосталног синдиката радника предшколског васпитања и образовања Весна Јањић, испред Секције жена синдиката „Независност“ Весна Костић.

На састанку присуствовале и узеле учешће у раду чланице ГОССРПВО Београда Катарина Ћирић, Љиљана Булески и Дијана Томић.

Циљ Панела био је да се скрене пажња јавности на услове рада у којима жене раде, изазове и проблеме с којима се жене суочавају у радном окружењу, у окиру различитих професија.

Разговор водјен и о потенцијалним решењима проблема и начина на који појединке/цо. Организације, институције могу да учествују у томе.

На Панел дискусији представљене су специфичности са којима се суочавају у раду у установама предсколског васпитања и образовања.

Представиле смо и нашу тренутну борбу за боље услове наших радница, као и Протест који је одржан данас, 8. марта 2023. године у 14,00 часова на Тргу Николе Пашића под слоганом „Обећања пљуште...и шта сад?“

ПРОТЕСТ ЗАПОСЛЕНИХ У ПРЕДШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА БЕОГРАДА

На Тргу Николе Пашића 8. марта 2023. године са почетком у 14,00 часова одржан је Протест под слоганом

„Обећања пљуште...и шта сад“?

Самостални синдикат радника предшколског васпитања и образовања, услед нетранспарентног и непродуктивног дијалога са

Секретаријатом за образовање и дечју заштиту и Скупштином Града Београда, одлучио је да своје незадовољство искаже протестом и тиме скрене пажњу на вишегодишње акумулиране проблеме на свом радном месту.

Око 1.500 запослених у београдским предшколским установама окупило се, најпре, на Тргу Николе Пашића а потом су прошетали до Скупштине Града Београда, како би поручили градској власти да су незадовољни условима у којима раде.

Јасно је поручено да се социјални мир у Београду не може куповати преко ледја запослених у предшколским установама.

Људи улазе у синдикате да би купили на рате. Ми нећемо живот на рате, хоћемо живот од плате – поручено је присутнима на Протесту.

Градску власт подсетили смо да смо 11. маја 2020. године отворили предшколске установе и на тај начин омогућили несметано функционисање Града Београда. Од пре три године запослени са ВИИ степеном стручне спреме имају плату мању од београдског просека, што се никада није десило. Нажалост, због недостатка писаног закључка у ситуацији смо да морамо да доказујемо када смо добили солидарну помоћ и за коју годину се односи. Скренута је пажња да смо радне униформе и радну обућу добили 2019. године. Такодје, од 2019. године није спроведен систематски преглед запослених на који имамо право.

На терену нема средстава за рад. Такодје, за спроводјење васпитано образовног рада није стигла обећана набавка материјала договорена још у децембру 2022. године. Нису нам достављена преко потребна доставна возила за превоз хране, те је рад те структуре запослених под великим искушењем.

Надамо се да ћемо имати прилику да за столом, у Скупштини Града, изнесемо своје видјење проблема и покренути социјални дијалог који је очигледно већ годинама непродуктиван.

СИНДИКАЛНА ЕДУКАЦИЈА ЗА ЧЛАНОВЕ САМОСТАЛНОГ СИНДИКАТА РАДНИКА ПРЕДСКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊЕ БЕОГРАДА

Дана 20.02. 2023. године, за цланове ГОССРПВО Београда одрзана је последња група прве фазе семинара. На овој радионици радјено је на уцењу основних вестина И идентификација активиста, лидера и будуцих цланова Синдиката, као и вестине водјења разговора са цланством И колегама.

Раду на едукацији приступљено је кроз организације тимова из синдикалних организација предсколских установа Београда.

О терминима радионица у другој фази едукације бицете благовремено обавестени.

"КАКО ДО ПРОАКТИВНОГ СИНДИКАЛЦА"

У сарадњи са Радничким гласом, одржана је друга синдикална радионица.

Настављено је са представљањем значаја борбе за достојанствен рад и достојанствен живот радника.

На који начин говорити о синдикату и његовим активностима, односно како пренети поруке и бити доследан борбеној стратегији све до нивоа семантике.

Синдикативни активисти, активно су учествовали у раду, кроз три вежбе из области семантике.

Циљ наше едукације је, да до сваког запосленог у предшколским установама Београда, дође информација на који начин се боримо за плату, боље услове рада и већу контролу на радном месту.

СЕМИНАР „ КАКО ДО ПРОАКТИВНОГ СИНДИКАЛЦА“?

У сарадњи са Радничким гласом, одржан је Семинар синдикалне едукације за чланове Градског одбора ССРПВО Београда.

Едукације за своје чланство настављамо и даље.

Радионице ће се одржати 7.02., 10.02., 13.02. и 20.02. 2023. године.

Семинари на тему, „Како до проактивног синдикалца“ наставиће се и на даље током године.

ОДРЖАНА ПРВА ЕДУКАТИВНЕ РАДИОНИЦА ЗА ПСИХОЛОШКО ОСНАЖИВАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ СИНДИКАТА ПУ ЗВЕЗДАРА

У оквиру пројекта Савеза самосталних синдиката Србије, „Психолошко оснаживање запослених“,24. и 25. маја 2022., у Београду, одржана је психолошко едукативна радионица, на којој су учествовали представници синдиката предшколског васпитања и образовања Предшколске установеЗвездара. Тема радионице била је: „Активно слушање“- (као једна од најважнијих вештина комуникације).Присутне је поздравила и пожелела успешан рад, председница синдикалне организације ПУ Звездара Миријана Петровска.Такође, радионици су присуствовали Драган Тодоровић, председник Самосталног синдиката Београда и Весна Јањић, председница предшколског васпитања иобразовања Београда. Радионицу је водила Мара Зимоњић, психолог/психотерапеут – стручни сарадник у СССС.Имајући у виду да је ово уводна радионица, поред теме „Активно слушање“, обрађена је и тема„Група као вид психолошког оснаживања чланова синдиката“.Циљ радионице био је психолошко оснаживање и едуковање учесника, како би прво помогли себи а касније и свом чланству да се лакше изборе са проблемима у свом радном окружењу.Учесници су, кроз групни рад, имали прилику да уоче на који начин им група може помоћи да ојачају себе.Уз помоћ психолошких техника и отворености у међусобној комуникацији, подстакнута је динамика у поставлјању питања, пружању подршке, али и размишлјању о ономе што је изречено.Поред усвајања вештине активног слушања, која је неопходна у свакодневној комуникацији, ради успостављања продуктивног дијалога, учесници су кроз интерактиван рад разменили искуства, изнели проблеме са којима се сусрећу у синдикалном раду а који су изазвани неадекватном комуникацијијом. Полазећи од тога, да је једна од најважнијих вештина лјудске комуникације активно слушање, учесници су имали прилику да примене и виде како им ова вештина може помоћи при делегирању одговорности, мотивисању других, као и при доношењу промишљених одлука. Увидевши на личним примерима ефекат активног слушања, учесници су показали велику заинтересованост за употребу ове технике у свом синдикалном раду. С обзиром на то да у свакој међулјудској интеракцији постоји реалан ризик од неуспеха или неразумевања који је често последица лоше комуникације, а не лоших намера, велика пажња на радионици била је посвећена усвајању вештина које су од значаја за успоставлјање добрих међулјудских односа.Током радионице родиле су се нове идеје и изражен заједнички ентузијазам за наредне сусрете.

ЗАВРШНИ ИЗВЕШТАЈ О ПРОЈЕКТУ У ОБРЕНОВЦУ

Савез самосталних синдиката Србије у сарадњи са Савезом самосталних синдиката Београда, континуирано је радио на унапређењу вештина комуникације и психолошком оснаживању чланова синдиката. Организовали смо шест радионица у Обреновцу у периоду од децембра 2021. до маја 2022. године, за представнике синдиката предшколских установа у Обреновцу, на тему „Вештине комуникације“ које су део Пројекта „Психолошко оснаживање запослених“.Циљ радионица био је психолошко оснаживање и едуковање учесника, како би прво помогли себи, а касније и свом чланству да се лакше изборе са проблемима у свом радном окружењу. Представнице синдиката ПУ Обреновац добиле су пуно од пројекта. Учеснице су се изјасниле да су повећале своје знање о вештинама комуникације које ће им користити у професионалном и синдикалном раду .Радионице су унапредиле контакте и сарадњу међу њима, што је био још једанод циљева пројекта. Током радионица родиле су се нове идеје и изражен заједнички ентузијазам за наставак пројекта

ОДРЖАНА VI ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ГОСС РАДНИКА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА БЕОГРАДА

Дана 23.05.2022. одржана је VI Ванредна седница Градског одбора Самосталног синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда.

На дневном реду, разматран је предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја од 28.04.2022., Закључак 05 број : 401- 3526/2022, у коме се даје препорука да се ради унапређења услова рада, као и побољшања материјалног положаја запослених у предшколским установама, запосленима исплати једнократна новчана помоћ у нето износу од 10.000,00 динара из буџета Јединица локалне самоуправе.

Одлучено да се дописом обратимо Скупштини града, са захтевом за хитан пријем, где би се на дневном реду нашла тренутно најважнија питања, организација систематских прегледа запослених у предшколским установама као и предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја, везано за препоруку исплате једнократне новчане помоћи.

ОДРЖАН СЕМИНАР “БЕЗБЕДНОСТ И ЗАШТИТА НА РАДУ”

У организацији Савеза самосталних синдиката Београда од 16-18.05.2022. г. одржан је семинар „Безбедност и заштита на раду“. Полазници овог семинара били су чланови Градског одбора самосталног синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда.

Савремени систем управљања базиран је на процесном приступу. Због тога је безбедност на раду укључена у основне оперативне процедуре. Концепт превенције, другим речима, „боље спречити него лечити“ интегрисан је у Закон о безбедности и здравља на раду. Безбедност на раду и заштита здравља морају се третирати као јединствени и целовит систем. Процена ризика је основни алат који послодавцу омогућава свеобухватан увид у стање безбедности и здравља на раду и једноставно управљање радним процесима са аспекта безбедности и здравља на раду.

У својству предавача едукацију су одржали изузетни предавачи из ове области: Аница Лазаревић – стручни сарадник за послове безбедности и здравља на раду, Др. Маја Милошевић – начелник Одељења за БЗР Клинички центар Србије и Маја Илић – начелница Одељења за студијско - аналитичке послове и надзор Инспектората за рад. Семинару је присуствовао и председник Савеза самосталних синдкиката Београда Драган Тодоровић.

Закључак полазника је да ће ова обука у будућности помоћи и унапредити рад синдикалних представника у заштити запослених и додатним мерама заштите за безбедан и здрав рад.

УРЕДБА МОРА БИТИ ЗДРАВА

Више од две хиљаде запослених у предшколским установама широм Србије окупило се у организацији Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије пет минута пре поднева на београдском Тргу Николе Пашића како би, још једном, скренули пажњу на велике проблеме који прате ову делатност.

У ОБРЕНОВЦУ ОДРЖАНА ЧЕТВРТА ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА ЗА ПСИХОЛОШКО ОСНАЖИВАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ

Четврта едукативна радионица за психолошко оснаживање запослених, у организацији Савеза Самосталних синдиката Србије, под називом „Стандарди комуникације (похвала, уважавање и мотивисање)“, одржана је у Обреновцу, 10. марта 2022. године., на којој су учествовале представнице Самосталних синдиката радника предшколског васпитања и образовања Обреновца.

Полазећи од тога, да је један од примарних циљева вештина комуникације, да се осигура да људи од којих зависите раде свој посао на најбољи могући начин, учеснице су имале прилику да примене и виде како ефективна похвала није само магловита реченица „добар посао“, већ да она даје информацију која помаже другима да одрже високо постигнуће и мотивише их да испуне или надмаше очекивања. На радионици је закључено да, иако је похвала једна од вештина комуникације коју је најлакше применити, најчешће је најмање у употреби, са образложењем да се похвала подразумева. Увидевши на личним примерима ефекат похвале, учеснице су показале велику заинтересованост за употрeбу ове технике у свом синдикалном раду.

У ОБРЕНОВЦУ ОДРЖАНА ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА ЗА ПСИХОЛОШКО ОСНАЖИВАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ

У оквиру пројекта Савеза самосталних синдиката Србије, „Психолошко оснаживање запослених“, 1. децембра 2021. године, у Обреновцу, одржана је психолошко едукативна радионица, на којој су учествовали представници синдиката предшколског васпитања и образовања Обреновца. Тема радионице била је: „Активно слушање“- (као једна од најважнијих вештина комуникације).

Присутне је поздравила и пожелела успешан рад, председница синдикалне организације ПУ „ Перка Вићентијевић“ Обреновац, иначе домаћин скупа, Татјана Миљојковић. Такође, радионици су присуствовали Драган Тодоровић, председник Савеза самосталног синдиката Београда и Весна Јањић, председница Градског одбора самосталниог синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда, који су активно учествовали у раду. Радионицу је водила Мара Зимоњић, психолог – стручни сарадник у СССС.

Имајући у виду да је ово уводна радионица, поред теме „Активно слушање“, обрађена је и тема „Група као вид психолошког оснаживања чланова синдиката“.

Циљ радионице био је психолошко оснаживање и едуковање учесника, како би прво помогли себи а касније и свом чланству да се лакше изборе са проблемима у свом радном окружењу.

Учесници су, кроз групни рад, имали прилику да уоче на који начин им група може помоћи да ојачају себе.Уз помоћ психолошких техника и отворености у међусобној комуникацији, подстакнута је динамика у поставлјању питања, пружању подршке, али и размишлјању о ономе што је изречено.

Поред усвајања вештине активног слушања, која је неопходна у свакодневној комуникацији, ради успостављања продуктивног дијалога, учесници су кроз интерактиван рад разменили искуства, изнели проблеме са којима се сусрећу у синдикалном раду а који су изазвани неадекватном комуникацијијом. Полазећи од тога, да је једна од најважнијих вештина лјудске комуникације активно слушање, учесници су имали прилику да примене и виде како им ова вештина може помоћи при делегирању одговорности, мотивисању других, као и при доношењу промишљених одлука. Увидевши на личним примерима ефекат активног слушања, учесници су показали велику заинтересованост за употрбу ове технике у свом синдикалном раду. С обзиром на то да у свакој међулјудској интеракцији постоји реалан ризик од неуспеха или неразумевања који је често последица лоше комуникације а не лоших намера, велика пажња на радионици била је посвећена усвајању вештина које су од значаја за успоставлјање добрих међулјудских односа.

Током радионице родиле су се нове идеје и изражен заједнички ентузијазам за наредне сусрете.

ВОЂЕЊЕ ДИСЦИПЛИНСКОГ ПОСТУПКА СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА УЛОГУ ПРЕДСЕДНИКА СИНДИКАТА У ПОСТУПКУ

У Савезу самосталних синдиката Београда одржан је семинар 19.11.2021. године, на тему „Вођење дисциплинског поступка са посебним освртом на улогу председника синдиката у поступку“, за чланове Градског одбора Самосталног синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда. Полазници семинара су упознати са током дисциплинског поступка кроз конкретне примере. Након предавања дискутовали су о најважнијим питањима која се односе на дисциплинске поступке у вртићима.

Предавачи су били из Службе за правне, економске и опште послове Савеза самосталних синдиката Београда, Андрија Чича шеф Одељења за правне послове и Драгана Вајовић самостални стручни сарадник за послове радно-правне заштите.

ОДРЖАНА 7. СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ОДБОРА САМОСТАЛНОГ СИНДИКАТА РАДНИКА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА БЕОГРАДА

На седници одржаној 15.03.2021. године, усвојен је Извештај о раду ГОСС радника предшколског васпитања и образоваља Београда, као и план рада за 2021. годину, који остаје отворен за све предлоге, захтеве и потребе чланства, као и питања која ће бити наметнута актуелним дешавањима.

Дата је информација о раду Фонда за метеријалну и солидарну помоћ Савеза самосталних синдиката Београда. На седници је разматран и Извештај са састанка одржаног 09.03.2021. године у секретаријату за образовање и дечију заштиту града Београда.

 

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ГОСС-А РАДНИКА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА БЕОГРАДА

Градски одбор Самосталног синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда, одржао је седницу 26.01.2021. године. На седници су разматрани предлози Радне групе ССРПВО за измену коефицијената Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама.

Присутни су упознати са покренутом Иницијативом за признавање коефицијената васпитачима који су се дошколовали у складу са претходним усменим договором са руководством предшколских установа и Секретаријатом за образовање и дечју заштиту, а новостечене дипломе им нису признате као основ за повећање коефицијента.

Дата је информација у вези исплате солидарних помоћи у предшколским установама Београда.

Чланови Одбора су дали извештај о примени епидемиолошких мера у предшколским установама у Београду.

Одбор је информисан у вези са добровољним вакцинисањем запослених у предшколским установама у Београду.

 

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ СТАЊЕ У ПРЕДШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА БЕОГРАДА

Овим путем обавештавамо јавност да Самостални синдикат радника предшколског васпитања и образовања Београда жели да укаже Оснивачу, градоначелнику и секретару Секретаријата за образовање и дечју заштиту, да је све теже спровести прописане мере за спречавање и сузбијање заразне болести КОВИД 19 у београдским вртићима.

Забринути смо:

- Зато што број деце у васпитним групама не дозвољава спровођење мера!
- Зато што је број запослених знатно умањен због боловања, и онемогућава спровођење мера!
- Зато што је обим посла увећан запосленима који раде!
- Зато што нема довољно средстава за заштиту и хигијену!
- Забринути смо за запослене јер су исцрпљени, изнемогли, под стресом и у страху шта доноси сутра!
- Зато што Радна група, која је у договору са Секретаријатом за образовање и дечју заштиту, формирана 02.9.2020. године, са циљем праћења примене мера у београдским вртићима, није имала ни један састанак!

 

Наши представници ће у петак, 06.11.2020. године имати прилику да се после два месеца сусретну са секретаром Секретаријата за образовање и дечју заштиту, Славком Гаком. Желимо да верујемо да ћемо том приликом започети са решавањем питања која нас брину, као и осталих питања која утичу на услове рада и социјални статус нашег чланства.

Подсећамо да је предшколско васпитање и образовање од посебног значаја за функционисање целокупног друштвеног система и привреде уопште.

То смо и показали 11.5.2020.године, када смо међу првима отворили врата деци и родитељима.

Председница,
Весна Јањић

ОДРЖАНА ДВОДНЕВНА ONLINE КОНФЕРЕНЦИЈА „СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ РАНОГ И ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА“

(28. и 29. маја 2020.године)

Синдикат образовања медија и културе Хрватске (СОМК), у склопу Пројекта „Унапређење квалитета социјалног дијалога кроз развој и јачање административних и стручних капацитета“ које финансира ЕУ из Европског социјалног фонда, организовала је дводневну online Конференцију уз помоћ апликације ZOOM путем два online панела, на тему „Стање и перспективе раног и предшколског васпитања и образовања“.

Првог дана Конференције била је тема „Стање и синдикално деловање у РПОО – перспективе из регије“.

Презентације су изложиле:
-Божица Жилић, председница СОМК-а,
-Босиљка Јовановић, председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије,
-Ана Јанкопич, генерална секретарка Савеза самосталних синдиката Словеније.

Другог дана Конференције била је тема „Унапређење услова рада на националном међународном нивоу, где су презентације изложили:
-Luca Scarpello, представник Европске федерације јавног сектора (ЕПСУ),
-Viktoria Szucs, председница Демократског синдиката радника у јаслицама (Мађарска),
-Kristin Ideler, главни секретар Синдиката ver. Di (Hessen, Немачка)

Учесници ове дводневне Конференције дали су преглед стања у сектору раног и предшколског васпитања и образовања, везано за услове рада и социјално-материјални положај запослених и представили деловање и активности својих синдиката. Такође, указали су и на проблеме узроковане епидемијом Корона вируса са којима су се сусрели запослени у вртићима.

По завршетку уводних излагања организована је дискусија у коју су се укључиле и Босиљка Јовановић, председница и Слободанка Нинић, секретар Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије као и Весна Јањић, председница Самосталног синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда, које су изнеле одређене специфичности и проблеме у синдикалном деловању, на заштити права запослених у предшколским установама Србије и Београда.

 

СИНДИКАТ ПРЕДШКОЛАЦА ТРАЖИ ДА ДИРЕКТОРИ ОРГАНИЗУЈУ РАД

predskolciГрадски одбор самосталног синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда упозорио је данас да су директори предшколских установа, супротно инструкцији Министарства просвете и мерама које за цилј имају спречавања ризика од заразе и њеног ширења, позвали све запослене да се врате на рад почев од 11.05.2020. године.

Упркос препоруци да се објекти отварају постепено ради пријема једног броја деце, враћањем на рад свих запослених у предшколским установама јавио се проблем у виду немогућности да се у потпуности примене све мере превенције, уз постојање ризика по посебно угрожене запослене.

Према информацима из самих предшколкских установа, од укупног броја пријавлјене деце (30% деце), у предшколске установе је кренуо знатно мањи пријавлјених, односно 5-15% деце.
Имајући у виду да је у предшколске установе кренуло мањи број деце од пријавлјених, те чињеницу да није целисходно да сви запослени одмах дођу на посао где нема деце са којима би могли да раде, као и Уредбу о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ЦОВИД-19, Синдикат сматра да је потребно да се директорима предшколских установа омогући да организују рад на начин да се у потпуности примене све строге мере превенције од заразе и заштите посебно угрожених лица и то хроничних болесника, запослених старијих од 60 година, као и запослених родителја са децом до 12 година.

То подразумева постепено и пажлјиво отварање објеката предшколских установа, позивање на посао минимума запослених према броју деце која су кренула у вртиће, уз поштовања свих мера и препорука ради спречавања заразе и њеног ширења, адекватну заштиту запослених, посебно угрожених којима се мора омогућити наставак рада од куће или евентуално коришћење годишњих одмора.

Позивом да сви запослени дођу на посао, уклјучујући и посебно угрожене, доводи се у питање препорука о социјалном дистанцирању, а запослени који проводе више сати у предшколским установама у које иде мали број деце могу утицати само на повећање ризика од заразе и њеног ширења, а у погледу посебно угрожених запослених и до тежих ризика и последица.

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ГОСС-А РАДНИКА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА БЕОГРАДА

Градски одбор Самосталног синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда, одржао је седницу 14.5.2020. године. Том приликом присутни представници предшколских установа Београда поднели су Извештај поводом инструкција у вези са поступањем установа при отварању објеката за пријем уписане деце у време трајања епидемије КОВИДА 19.

ОДРЖАНА ПРВА ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ГОСС-А РАДНИКА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА БЕОГРАДА

Након избора новог руководства на Конститутивној седници Градског одбора Самосталног синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда (15.01.2020.г.), где је за председника изабрана ВЕСНА ЈАЊИЋ, ПУ „Стари град“, а за секретара ИВАНКА БУГАРИН, ПУ „Савски венац“, одржана је Прва седница Градског одбора.

Поред чланова Градског одбора присуствовали су сви председници Синдикалних организација из ПУ Београда.

На дневном реду биле су информације са састанка Секретаријата за образовање и дечју заштиту и спровођење иницијативе о запошљавању, које је покренула Влада РС.

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ОДБОРА САМОСТАЛНОГ СИНДИКАТА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА БЕОГРАДА

DSC01350    Разматране су активности и овог Одбора и Преговарачке групе за израду новог Посебног колективног уговора за предшколске установе Београда. Предложена решења и измене представљају побољшање услова рада и социјално – материјалног положаја запослених у овој делатности у Београду.

    Такође, ради се на обезбеђењу средстава у износу од 9.600 динара за куповину новогодишњих пакетића за децу запослених.

ОДРЖАН САСТАНАК ГРАДСКОГ ОДБОРА САМОСТАЛНОГ СИНДИКАТА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА БЕОГРАДА


    Због непризнавања VII степена стручне спреме једном броју васпитача, у Савезу самосталних синдиката Београда, одржан је састанак на којем су поред чланова Градског одбора и представника васпитача са VII степеном школске спреме из ПУ Београда присуствовали, потпредседник ВССС Београда Драган Тодоровић и председник РОС-а предшколског вапитања и образовања Љиљана Киковић.
    Закључено је  да руководство ГОСС-а настави преговоре са надлежним Секретаријатом, а РОСС са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, како би се нашло решење да се овај проблем превазиђе.
    Формирана је и Радна група која ће ићи на преговоре у Секретаријат.
    Такође, је скренута пажња да се убудуће остварује боља комуникација између чланова и председника Синдикалне организације, јер је то прва спона у решавању проблема.