УСТАВНИ СУД УСВОЈИО ИНИЦИЈАТИВУ СИНДИКАТА

САОПШТЕЊЕ
Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије обавештава чланство, све запослене у здравству и социјалној заштити и све запослене у јавном сектору, да је Уставни суд Републике Србије на поднету иницијативу нашег Синдиката покренуо поступак за оцену уставности члана 20. Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору.
Уставни суд је усвојио захтев Синдиката за одређивање привремене мере, односно донео решење којим се обуставља извршење појединачних аката који би били донети на основу спорних законских одредаба.
Подсећамо да се наш Синдикат ПРВИ ОГЛАСИО ПРОТИВ усвајања овако накарадног закона још 29. јула 2015. године, још док се оспорени закон налазио у скупштинској процедури.
Синдикат је указивао Влади Републике Србије да је закон дискриминаторски, нарочито у односу на запослене жене, још у фази када се исти налазио у скупштинској процедури, што смо истакли и на конференцији за новинаре одржаној 31.07.2015. године.
Наше примедбе нису тада узете у разматрање, закон је донет по хитној процедури, без разматрања на Социјално-економском савету, те смо били принуђени да права наших чланова и свих запослених у јавном сектору заштитимо обраћањем Уставном суду Републике Србије. Чињеница је да је наш Синдикат први поднео Иницијативу за покретање поступка за оцењивање уставности и законитости одредаба оспореног закона још 11. септембра 2015. године, а иста је објављена и на сајту нашег Синдиката.
Овом приликом желимо да искажемо захвалност Уставном суду на благовременом поступању и прихватању оправданих захтева Синдиката, чиме је спречена како смо то тврдили од првог дана дискриминација запослених жена, а самим тим и наступање неотклоњивих штетних последица за лица на која би се спорне одредбе примениле.
Синдикат ће и надаље бити први у предузимању свих активности у циљу заштите радно-правног и материјалног положаја чланства и запослених у здравству и социјалној заштити!