КРИСТИНА ТЕОКАРИ, ЕКТУН КООРДИНАТОР НАМ ЈЕ ПОСЛАЛА ВИДЕО ПОРУКУ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ЈУБИЛЕЈА 120. ГОДИНА ПОСТОЈАЊА САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА БЕОГРАДА

Атина, 12.март 2021.године

Европска мрежа синдиката главних градова

Поштовани председниче,

Драге колеге и пријатељи,

Добар дан из Атине!

Задовољство ми је и привилегија да у име Европске мреже синдиката главних градова поздравим учеснике Свечане академије Савеза самосталних синдиката Београда, посебно у овом важном тренутку када славите 120 година од оснивања.

Са поштовањем се поклањамо онима који су те давне 1901 године основали синдикат како би заштитили права радника.

Срдачне честитке од свих чланова Европске мреже синдиката главних градова поводом вашег јубилеја.

Било је планирано да наша конференција буде организована ове године у Београду, али пандемија нас је приморала да је одржимо онлајн. Надамо се да ћемо следећу конференцију 2022. године моћи да одржимо у Београду.

Реално је очекивати да ће бити одржана уз физичко присуство учесника, захваљујући науци, истраживањима и хиљадама волонтера широм света који су допринели да за кратко време имамо вакцине, потребно оружје у борби против болести, које светској заједници омогућава да изађе из тунела очаја.

Драге колеге,

Пролазимо кроз период који је од суштинског значаја за раднике широм Европе и света и очекује се да ће време после пандемије бити изазов број један. Радници су током пандемије на првој линији фронта у борби против КОВИД-а.

Милиони радника се услед мера против коронавируса суочавају са многим тешкоћама у својим животима и свакодневици.

Здравствена и финансијска криза која следи погодила је услове рада стварајући незапосленост, недовољну запосленост, угрожавајући зараде и приступ социјалној заштити, са посебним негативним утицајем на специфичне, рањиве групе на тржишту рада.

Пандемија је између осталог акцелератор реформи рада са нагласком на рад на даљину, дигитализацију, флексибилност на раду и друге промене.

Суочени са ситуацијом без преседана, синдикати главних градова широм Европе напорно и темељито раде на решавању озбиљних проблема са којима се радници суочавају.

Због тога смо овогодишњу конференцију посветили утицају пандемије на рад у нашим главним градовима и начину на који се наше организације сналазе.

Проценили смо утицај кризе на друштво фокусирајући се на радну снагу, разрадили предлоге, иницијативе и заједничке акције и сачинили акциони план синдиката главних градова.

Чврсто верујемо да будућност може бити другачија.

Да бисмо период после пандемије прилагодили својим потребама, приоритети у нашим градовима нам морају бити:

Примена планова опоравка
Заштита права радника и правила демократије
Вакцинација за све
Поновно покретање економије, углавном у највише погођеним секторима и где су радници на несигурнијим радним местима
Институционална заштита рада на даљину
Мобилност и саобраћај у новим условима
Подршка и јачање система јавног здравства
Борба против незапослености, несигурности, новог сиромаштва
Побољшање здравља и безбедности на раду (БЗР) и родне димензије у БЗР.

Посебну пажњу морамо посветити положају жена које су биле на првим линијама пружања основних услуга, ризикујући излагање вирусу короне. А суочавају се са:

Повећаном незапосленошћу
Губитком посла и прихода
Повећаним ризиком од насиља и узнемиравања током затварања

Да би се побољшала ситуација по питању јавног превоза потребна су улагања. Коришћење јавног превоза и услуга мобилности су у драматичном паду током и непосредно након блокаде, при чему су грађани више користили приватна возила као што су аутомобили и бицикли и пешачење.

Ради планирања и прилагођавања јавног превоза потребно је да пронађемо одговоре који се баве последицама пандемије, а посебно одговоре у вези са правилима социјалног дистанцирања.

Што се тиче јавног здравства: ​​Пандемија КОВИД-19 је преоптеретила здравствене системе, продубљујући већ постојећи јаз у јавном здравству и погоршавајући хроничне неједнакости. Морамо да побољшамо вештине и ојачамо здравствени систем запошљавањем нових људи и побољшањем инфраструктуре и медицинске опреме како бисмо удовољили новим потребама.

Драге колеге,

ЕКТУН снажно наглашава неопходност блиске сарадње и солидарности; то значи посвећеност јачању наше улоге, угледа и користи за оне које представљамо, за раднике европских престоница.

На крају, свим учесницима ове Свечане академије желим успех, лично здравље и просперитет.

Хвала!

Кристина Теокари