КАКО САЧУВАТИ МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ

budisvojТоком пандемије, изазване корона вирусом, осим здравља и, наравно, живота, важно је сачувати и ментално здравље.

Посебно у условима карантина и изолације, у којем се налазе оболели од вируса, као и забране кретања условаљене ванредним стањем.

Тада се, поред страха од заразе, јављају и други страхови, који су обично јачег интензитета када су људи у социјалној изолацији.

Пандемија, узрокована овог пута корона вирусом, која не ретко може довести и до фаталног исхода, доводи понекад и до тешких траума током кризног стања у којем се налази појединац, а које је карактерисано осећајем беспомоћности. Таква особа не прихвата новонасталу ситуацију и доживљава је веома стресно, са пратећим симптомима анксиозности, страха и панике.

Упркос Јунговој мудрости да „не можемо ништа променити, све док то не прихватимо“, такво стање свести није лако достићи. Зато помоћ стручњака може бити од кључног значаја за превазилажење таквих стања.

Држава је, на срећу, то препознала, па се велики број институција јавио за пружање психосоцијалне помоћи одређеним категоријама људи:

Институт за ментално здравље у Београду покренуо је два телефонска броја за пружање психосоцијалне подршке, једну линија намењену деци, њиховим родитељима и адолесцентима, док је друга за лица преко 18 година http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=544745   на сајту Друшта психолога Србије постоје одређене смернице, како психолозима тако и самим грађанима како да се избегне непотребна анксиозност и како подржати људе који су погођени корона вирусом    https://dps.org.rs/centar-za-primenjenu-psihologiju/seminari/akreditovani-seminari/83-centar-za-primenjenu-psihologiju/1318-najnovija-vest-koronavirus-covid-19-uloga-psihologa-u-europi    Министарство просвете, науке и технолошког развоја омогућило је просветним радницима, родитељима и ученицима психосоцијалну подршку преко СОС линије на телефон 0800-200-201

И Савез самосталних синдикат Србије, као друштвено одговорна организација, омогућио је својим члановима психосоцијалну подршку и помоћ током трајања пандемије. https://www.sindikat.rs/covid19.html За сва питања везана за стрес, страхове, забринутост, збуњеност, панику, анксиозност, депресивност и слично, можете нам се обратити путем мејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на број телефона 065/ 29 73 274, сваког радног дана од 8 до 14 часова.