КАКО ДО ПРАВЕДНЕ ПЛАТЕ?

Дом омладине Београда, Сала Американа, 6. децембар, 19.00 часова

У сарадњи са Домом омладине Београда, Савез самосталних синдиката Београда позива вас на трибину „Како до праведне плате?”.

Као што смо навели у Прогласу који смо објавили на Дан достојанственог рада, синдикати се борe да радници добију праведне плате – плате од којих они и њихове породице могу да живе, а достојанствен рад, у чијем центру је сам радник, не сме бити привилегија само шачице земаља, па чак и тек шачице сектора у земљама развијеног капитализма.

Ову годину дочекујемо инфлацијом која је обесмислила плате огромног броја радника, а посебно угрозила раднике који примају минималац, који данас живе на самој ивици сиромаштва. Након што је Влада Републике Србије одбила да коригује минималац за последњи квартал текуће године и једнострано донела одлуку о повећању за 2023. од само 14,3%, синдикати имају дужност да артикулишу незадовољство својих чланова и свих радника и да натерају и послодавце и државу на праведнију расподелу профита.

Ситуација о којој говоримо није специфична само за Србију – са њом се суочавају синдикати и радници широм света. Неретко, они организују шире друштвене кампање, како би наметнули ова питања у јавности и изборили се за социјални дијалог. Један од примера је и актуелна кампања „Што је доста - доста је“ (Enough is Enough, wesayenough.co.uk) у Великој Британији, коју предводе управо синдикати. Да ли је дошао тренутак да овакву улогу преузму и синдикати у Србији и како се организовати – нека су од питања на које ћемо покушати да дамо одговоре.

Говорници:

• Драган Тодоровић, председник Савеза самосталних синдиката Београда
  • Зоран Михајловић, секретар Већа Савеза самосталних синдиката Србије
  • Проф.др Божа Драшковић, економиста
  • Илдико Крен, саветница за стратешко организовање IndustriAll Europe
  • Срђан Атанасовски, Синдикат науке Србије/Раднички глас
  • Весна Јањић, председница Градског одбора Самосталног синдиката радника предшколског васпитања и образовања Београда

Модератор: Стефан Гужвица, Раднички глас

plate