ДОДЕЉЕНО ПРИЗНАЊЕ САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ ТОМИСЛАВУ БАНОВИЋУ - Председнику Савеза самосталних синдиката Београда

3    Поводом 27. априла – Дана Савеза самосталних синдиката Србије и 116-то годишњице постојања на свечаној седници Већа Савеза самосталних синдиката Србије  одржаној у Сомбору, председнику Савеза самосталних синдиката Београда – Томиславу Бановићу уручено је Признање Савеза самосталних синдиката Србије за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју Савеза самосталних синдиката Србије.

Бановић Томислав – председник Савеза самосталних синдиката Београда, пуних 30 година посвећен је организацији Савеза самосталних синдиката Србије. Најпре на функцији председника Општинског Већа Рашке (1989. година), затим на функцији секретара Већа Савеза самосталних синдиката Србије (1991. године) а онда вршећи највишу функцију – председника Савеза самосталних синдиката Србије у два мандатна периода (изабран на 10. Конгресу ССС Србије 1994. године и 11. Конгресу ССС Србије – 1998. године).

Својом одговорношћу, доследношћу, залагањем и ангажовањем дао је изузетан допринос развоју Савеза самосталних синдиката Србије која је и највећа и најјача синдикална централа у Србији. То чини и сада као председник Савеза самосталних синдиката Београда и потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије.

У овом дугогодишњем периоду Самостални синдикат је деловао у различитим друштвено – политичким условима која су карактерисала неповољан привредни и социјални амбијент: приватизација, губитак радних места, висока стопа незапослености, висока инфлација, низак животни стандард запослених, као и непоштовање и кршење права радника и низак ниво социјалног дијалога.

У таквим условима лично се залагао и допринео да Савез постане што ефикаснија организација која штити права и интересе својих чланова и запослених и незаобилазан социјални партнер чији ће се ставови уважавати у социјалном дијалогу, колективном преговарању и доношењу најзначајнијих закона и одлука из света рада од интереса за запослене. Залагао се увек, пре свега, за социјални дијалог али и за све друге методе синдикалног деловања, како би се остварила основна улога синдиката на заштити, остваривању и унапређењу права члана и њихов материјални, социјални и друштвени положај.