1.МAJ

plakat 1 maj cirMеђународни празник рада и празник радничке солидарности обележава се у знак сећања на десетине хиљада радника у Чикагу који су 1.маја 1886.године ступили у генерални штрајк и започели борбу за радничка права тражећи осмочасовно радно време и боље услова рада.

Сваке године, овај празник обележавали смо разним манифестацијама,окупљали се на трговима,организовали протестне шетње, ишли на уранке.
Поручивали смо да не одустајемо од изворних принципа синдикализма и борбе за бољи и достојанственији живот.Тражили смо веће зараде и права запослених и боље услове рада, истински социјални дијалог и уваженост синдиката при доношењу закона и прописа који морају бити много више у интересу запослених а не послодаваца.

Овог 1.Маја, због пандемије Ковида- 19 и увођења ванредног стања изостаће традиционална окупљања.
ОСТАЈЕМО КОД КУЋЕ и ПОРУЧУЈЕМО:
Сада, када водимо тешку борбу против Корона вируса, схватајући да на првом месту и као највећу вредност морамо ценити људски живот и здравље, бићемо као никада до сада још снажнији, одлучнији и солидарнији да то сачувамо.Свим средствима настојаћемо да се изборимо за праведнији и бољи живот, за одбрану и већа права запослених, за сигурнија радна места, за веће зараде и безбедније услове рада.

Живео 1.Мај - Mеђународни празник рада!

Упућујемо захвалност свим запосленим у здравственим установама,који несебично ризикују своје животе да би спасили друге. Свим запосленим - нашим члановима у апотекарским установама,трговини,комуналним системима,пољопривреди и прехрамбеној индустрији,хемији,информисању и свим другим делатностима,који даноноћним ангажовањем доприносе нормалном функционисању живота свих нас,показујући тиме да је данас и у борби против Ковида - 19, највеће оружје СОЛИДАРНОСТ.

Надлежним институцијама система упућујемо подршку и инсистирамо на предузимању још ефикаснијих мера на заштити права запослених и њиховог социјално - материјалног положаја,очувању радних места и безбедних услова рада. Да запослени и њихов рад добију праву вредност и да се тако на хиљаде младих, стручних кадрова задржи, да своју будућност планира овде , а не у некој туђој земљи.

"Социјални дијалог и колективно преговарање су најбољи пут за решавање проблема и постизање циљева!"