БЕЗ СОЦИЈАЛНОГ ДИЈАЛОГА НА СВИМ НИВОИМА НЕМА НАПРЕТКА

socdijУ Београду је 11. марта одржана завршна конференција твининг пројекта “Унапређење социјалног дијалога”, на којој су учествовали представници социјалних партнера, тим пројекта, као и шеф Делегације ЕУ у Републици Србији, амбасадор Мајкл Девенпорт.
Након две године рада на пројекту, који је реализован у сарадњи са словачким партнером и финансијску подршку Европске комисије, закључено је да је било пуно добрих радионица и семинара, веома садржајних округлих столова, детаљних анализа о усклађености радног законодавства са законодавством ЕУ, функционисању социјално-економских савета на локалном нивоу, те обука тренера. Израђени су и конкретни предлози што све говори о успешности пројекта, али по оцени присутних то представља тек почетак.
Секретар Већа СССС, Зоран Михајловић подсетио је на реалност социјалног дијалолога у Србији.
„Криза колективног преговарања је евидентна. Колективни уговори су закључени углавном у јавном сектору где је држава послодавац, али су и они доведени у питање доношењем нових закона, о начину утврђивања максималног броја запослених у јавном сектору и о платама. У реалном сектору су закључена три колективна уговора, око којих је било великих неразумевања и недоумица“, указао је Михајловић.
Нагласивши да је социјални дијалог и даље на веома ниском нивоу, Михајловић је реплицирао министру за рад, указавши да није довољно да се социјални партнери само састају, већ и да доносе конструктивне одлуке, уз међусобно уважавање и аргументе.
„Синдикат мора бити укључен у све фазе доношења закона и прописа који регулишу област рада, почев од израде нацрта закона до контроле и спровођења усвојених мера у пракси. Не може се понављати пракса доношења системских закона по хитном поступку и без консултација. Само заједничком акцијом свих социјалних партнера можемо изаћи из кризе“, нагласио је Михајловић.