ФОРУМ ПРОГРЕСИВНА ЕКОНОМИЈА „МОЖЕМО ЛИ УМАЊИТИ ПОРЕЗЕ НА РАД И ГДЕ ЈЕ ДАНАС СРЕДЊА КЛАСА У СРБИЈИ?“

(18. мај 2016. године – Хотел „Метропол“)

1    Савез самосталних синдиката Београда са Фондацијом Friedrich Ebert Stiftung организовао је III Дебату за своје чланове у окриву Форума Прогресивна економија на тему: „Можемо ли умањити порезе на рад и где је данас средња класа у Србији?“.
    Један од прокламованих циљева фискалне политике: смањивање пореза на рад уз (нужно) повећавање пореза на потрошњу (ПДВ) тренутно се чини остваривим тек на средњи или дуги рок.
    Да ли је то неизбежан исход, или је могуће, захваљујући и ниским инфлаторним притисцима, релативно брзо кренути ка подизању ПДВ, које би било приходно неутрално услед (пожељног) обарања пореза на зараде и (или) доприносе. Очекивани ефекат смањивања опорезивања рада је (дуго чекано), подизање нивоа запослености, те раст профитабилности компанија и самим тим компетитивности привреде.
    Повезан са могућим растом пореза на потрошњу је и положај средње класе у Србији, која би том мером, услед последичног раста трошкова живота, свакако била погођена.
    Нај проходнији пут ка средњој класи несумњиво је образовање, али да би оно извело људе из сиромаштва и социјалне искључености треба покидати везу између социјалног залеђа и могућности за образовање.
    Истина, у Србији је незапосленост високо образованих чак три пута мања од незапослености оних са средњом школом, док је за средњу класу охрабрујуће и да се све више ствара послова у боље плаћеним категоријама попут професионалних услуга или здравствене заштите.
    Панелисти у овој дебати били су:
-    Горан Николић, виши научни сарадник, Институт за европске студије, Београд: Да ли је трошковно оптерећење рада заиста високо и да ли се осипа средња класа у Србији?
-    Иван Николић, директор за научно – истраживачки развој, Економски институт Београд: Улога и значај смањивања пореског оптерећења рада.
-    Божо Драшковић, научни сарадник, Институт економских наука, Београд: Да ли смањење плата и пореза нужно води економској ефикасности?