СУТРА ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА ЈАВНОГ СЕКТОРА – У СУБОТУ САСТАНАК С ВУЧИЋЕМ

Синдикати јавног сектора, у оквиру Савеза самосталних синдиката Србије И Уједињених гранских синдиката “Независност”, одржаће сутра, 3. Фебруара, штрајк упозорења, незадовољни начином на који се доноси закон о систему плата запослених у јавном сектору и предложеним решењима којима се додатно умањују права радника.
Даље синдикалне активности ће зависити од састанка у суботу са председником Владе Србије, на који су позвани представници тих синдиката, чланови Социјално-економског савета и лидери две синдикалне централе.
То је на конференцији за новинаре, у седишту СССС, рекао Зоран Савић, члан Радне групе за израду тог закона И председник Синдиката запослених у здравству И социјалној заштити Србије.

Према његовим речима, синдикати ће одустати од планираних даљих синдикалних активности уколико сви њихови захвети буду испоштовани, као што је то И договорено на Радној групи, на којој су били И сви представници министарстава.
"Добили смо синоћ текст нацрта закона који је идентичан тексту о коме је СЕС већ расправљао и на који је министар финансија рекао НЕ. На све то немамо гаранције да ће захтеви синдиката бити усвојени и да ће се заиста поступити како је написано", рекао је Савић.
Уколико би овакав текст закона био усвојен, запослени у јавном сектору били би дискриминисани и додатно би им био погоршан материјални и радно- правни положај, указали су представници синдиката.
Савић је додао да су синдикати упутили писмо премијеру и тражили састанак, како би се нашло решење прихватљиво свим странама, те да је састанак заказан за суботу, 6. фебруара у 11.30 сати.
Објашњавајући шта се наводи у Нацрту закона и због чега су синдикати незадовољни, Савић је рекао да решења која регулишу минули рад и накнаде сада одговарају синдикатима, али нису задовољни предлозима који се односе на топли оброк и регрес, као ни предлогом да основице за рад у јединицама локалне самоуправе буду различите.
Право на топли оброк и регрес синдикати не желе да изгубе, а ако те две ставке буду "уграђене" у коефицијенте, то ће се догодити.
"Уколико је намера владе да то остане у коефицијенту, јер можда нема пара у буџету, нека нам онда то искажу у обрачуну, а то су обавезни по закону. Ми морамо да знамо колико номинално износи накнада за топли оброк и регрес, и ако је то нула динара - нека нам то кажу јавно", рекао је Савић.
Синдикати јавног сектора поручују да неће прихватити даље умањивање права запослених и да ће се залагати да се за исти рад обезбеди и иста зарада, као и да неће пристати на мања права од оних која су гарантована Законом о раду.
Савић је упозорио на чињеницу да још нису повећане зараде запослених у јавном сектору упркос најавама, те да се и даље обрачунавају по старом, а председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Љиљана Киковић рекла је да запосленима у том сектору плате касне неколико месеци.