СРБИЈА ЈЕ НЕДАВНО УТВРДИЛА НОВУ ЦЕНУ МИНИМАЛЦА, А ЖЕНЕВА УВОДИ НАЈВЕЋИ МИНИМАЛАЦ НА СВЕТУ

Од ове мере ће имати користи 30.000 слабо плаћених радника, од којих су две трећине жене

Женева ће увести минималну зараду од 4.086 швајцарских франака (око 3.786 евра) месечно, за коју се наводи да је највиша на свету.

Око 500.000 бирача тог кантона одобрило је минималац који су предложили локални синдикати и левичарске странке, након што су га два пута одбацивали 2011. и 2014. године.

Минимална исплата по радном сату је 23 швајцарска франка, двоструко више него у суседној Француској, са загарантованом минималном месечном платом од 4.086 швајцарских франака на основу радне недеље од 41 сата, или 49.000 швајцарских франака годишње, у једном од најскупљих градова на свету за живот.

Телевизија Франс 3 известила је да је та мера уследила након што је швајцарски град, чија економија зависи од туристичких и пословних посетилаца, посебно погођена епидемијом ковид-19, док су редови испред "банака хране" све дужи.

Мишел Шара, председник оргнизације "Гроупемент Трансфронталиер Еуропеен", описао је резултат гласања као знак солидарности са сиромашнима у граду.

- Ковид-19 је показао да одређени део швајцарске популације не може да живи у Женеви. Око 4.000 франака је минимум да не паднете испод границе сиромаштва и не нађете се у веома тешкој ситуацији - рекао је Шара.

Додао је да ће од те мере имати користи 30.000 слабо плаћених радника, од којих су две трећине жене.