СИНДИКАТИ: ЗАРАДЕ НЕЋЕ РАСТИ, МОГУЋИ ПРОТЕСТИ

1230174

Љубисав Орбовић из Савеза самосталних синдиката Србије најављује штрајк и протесте уколико донете одлуке у вези са Законом о систему плата запослених у јавном сектору не буду усаглашене на Социјалном-економском савету.
Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени синдикати Независност организовали су штрајк упозорења тражећи повлачење Закона о систему плата запослених у јавном сектору.
Закон је још увек у фази нацрта, најављен је састанак премијера Александра Вучића и представника синдиката за суботу, на ком ће се разговарати, прихваћен је став синдиката о начину обрачуна зараде током боловања, али сада синдикати нису задовољни начином обрачуна за накнаде за топли оброк и регрес и чланом којим се предвиђа различита основица за рад у јединицама локалне самоуправе.


Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је рекао у Новом дану да је штрајк упозорења, према његовом мишљењу, успео. Дошло је до одређених помака у последњем моменту, пред сам протест је добијен закон, али смо ми искористили штрајк упозорења да с тим упознамо чланство, каже Орбовић.
Кад је дат први нацрт, ми смо били незадовољни, онда је формирана Радна група, разговарали смо са министарком Удовички, дошло се до једног предлога нацрта закона који је био прихватљив, али доласком министра Вујовића створио се осећај да се у влади нису сагласили о томе, иако је у радној групи био представник Министарства финансија, наводи он. Пред сам протест прихваћени су поједини захтеви синдиката.
У суботу ћемо имати потврде премијера, каже Орбовић и додаје да СССС неће бити против таквог закона.
Орбовић је мишљења да је овај закон давао мање него Закон о раду, а да је то сада исправљено.
Орбовић каже да ће се буџетом одређивати сваког месеца зарада: "То је један проблем, али мислим да ћемо то питање решити... Сигурно да закон неће смањивати зараде, а морам да будем искрен - не видим да ће расти". Орбовић истиче то да људи одлазе на боловање из нужде - јер нису у стању да прехране породицу, па немају излаза и покушавају да нађу неки додатни посао.
Говорећи о томе што мање људи излази на улицу кад синдикати организују штрајк, Орбовић каже да је у питању и презасићеност људи, али и финансијски моменат, јер људи из унутрашњости немају с чим да дођу у Београд, где се протести и организују. Додаје да има и тога да радници не верују синдикатима.
Извор: Н1