СЕС: РАДНА ГРУПА ДА ИСПРАВИ НЕДОСТАТКЕ ЗАКОНА О ПЛАТАМА

ses4Представници синдиката и послодаваца у Социјално економском савету сматрају да је предложени Нацрт закона о платама у јавном сектору у основи неопходан, али да има недостатака које би требало отклонити, те је због тога договорено формирање радне групе која ће се тим послом бавити.
Недостаци се, пре свега, односе на чињеницу да поједине одредбе предложеног закона укидају одређена права која предвиђа Закон о раду, али и колективно преговарање, што је за синдикате потпуно неприхватљиво, рекао је на конференцији за новинаре председник Самосталног синдиката здравства и члан СЕС-а, Зоран Савић.
Он је нагласио да синдикати, такође, нису задовољни, јер се предложени закон о платама не односи на све запослене у јавном сектору, наводећи да су изузета јавна предузећа, јавне агенције, функционери, полиција, војска...
Савић је нагласио да је познато да су јавна предузећа углавном губиташи, те да је несхватљиво зашто се и њихове плате нису нашле у предлогу закона.
Председавајући СЕС-а и председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић рекао је да послодавци нису имали много примедби на закон, али да је једна од кључних у вези са јавним предузећима, јер је према њиховом мишљењу било неопходно уврстити их у законско решење зарада у јавном сектору.
Он је нагласио да су сви у држави свесни проблема које ствара пословање појединих јавних предузећа због чега се однос према њима мора променити.
Председник УГС Независност Бранислав Чанак сагласио се са тим примедбама, наводећи да је за синдикате недопустиво да закон потпуно укида преговарање.
Он је подсетио да је Србија потписница свих међународних конвенција које регулишу ту област, а да је колективно преговарање гарантовано и Уставом и Законом о раду.
Извор:Тањуг