СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА ГРАЂЕВИНАРСТВА И ИНДУСТРИЈЕ ГРАЂЕВИНСКОГ МАТЕРИЈАЛА БЕОГРАДА

На седници одржаној 09.03.2017. године Одбор је разматрао  положај запослених у овој делатности и у циљу њиховог  побољшања и заштите права и интереса ЗАКЉУЧИО:

Градски Одбор синдиката грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Београда  тражи од надлежних државних органа  да се Грански колективни уговори у реалном сектору (грађевинарство и индустрија грађевинског материјала, металска индустрија, хемија и неметали и пољопривреда, прехрамбена,  дуванска индустрија и водопривреда Србије) примењује на послодавце који нису чланови удружења послодаваца, тј да постоји проширено дејство Посебног Колективног Уговора.

У противном, на овакав начин се доприноси раду на црно и ставља у неравноправан положај грађевинске раднике, па тако неки раде од 10 до 12 часова,  празником,  суботом и недељом,  без регреса и топлог оброка.

Имајући у виду да се у претходној години број смртних и тешких повреда са смртним исходом повећао у односу на 2015 годину,  захтева се доследна примена и спровођење прописа о безбедности и здрављу на раду.