САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Радници производње Аеродром кетеринга
Принудни штрајкачки одбор

Саопштење за јавност

Радници аеродром кетеринга, ступили су данас, 21. септембра 2022. године, у 00:05 у потпуну обуставу рада до испуњења својих захтева. Ову одлуку донео је принудни штрајкачки одбор, након што је послодавац прекршио потписане договоре и није измирио своја дуговања закључно са 20. септембром.

Наши захтеви су јасни: тражимо да наш послодавац, Аеродром кетеринг, испуни све обавезе према држави, у смислу доприноса, социјалног и здравственог осигурања радника, које не уплаћује од новембра месеца прошле године. Због овога, преко сто радника Аеродром кетеринга, али и читаве њихове породице, већ 3 месеци немају здравствено осигурање и не могу да продуже своје књижице. Истичемо да међу њима има оболелих и од најтежих болести, као и оних којима су операције отказиване због овога. Наши сигурни и загарантовани одласци у пензију такође су угрожени.

Истичемо да смо о свим овим проблемима и захтевима благовремено упознали послодавца, да нисмо наишли на разумевање, те да смо 1. септембра ступили у обуставу рада, коју смо прекинули након неколико сати, јер нам је послодавац обећао да ће проблем бити решен до 20. септембра.

Аеродром кетеринг је по нашим сазнањима имао рекордне приходе у јулу и августу ове године, са преко 800 хиљада путника на аеродрому Србије и редовним уплатама од наших наручиоца, пре свега од Ер Србије. И поред тога Аеродром кетеринг није нашао за сходно да измири своје обавезе према радницима, а колико нам је познато, ни према низу добављача.

У међувремену, Аеродром кетеринг је нашао за сходно да уручи отказ председнику нашег синдиката, Драгану Кабићу, да му онемогући улаз у зону аеродрома, што и јесте разлог због чега се ми сада организујемо као радници у производњи путем принудног штрајкачког одбора.

Напомињемо да смо о свим овим проблемима у претходним данима посебним дописима обавестили како председника државе Александра Вучића, тако и председницу Владе Ану Брнабић и министра финансија Синишу Малог, управо имајући у виду да је рад Аеродром кетеринга од националног значаја за нашу државу.

Радници у производњи Аеродром кетеринга, као и у свим другим секторима, уједињени су у одлуци о потпуној обустави рада, и да ће нам се придружити и радници Аеродром логистике, односно возачи који опслужују све авионе на београдском аеродрому.

У потпису,
Радници производње