РАТКО МИТРОВИЋ-ДЕДИЊЕ ОД ПОНЕДЕЉКА У ШТРАЈКУ

ratkomitrovicЗапослени у предузећу „Ратко Митровић – Дедиње“ступиће у понеделјак, 2. новембра 2015. године, у штрајк до испуњења свих захтева.
Тиме ће петодневни штрајк упозорења претворити у генерални штрајк до испуњења захтева, односно до исплате 22 неизмирене зараде и смене директора Душана Басаре.
Штрајк ће бити спроведен у кругу предузећа, у улици Вождовачки кружни пут 125, са почетком у 11 часова.
Компанија која постоји више од 60 година и чији су радници градили највеће институције на овим просторима, попут ВМА, Делте, Хемофарма и других, у великим је проблемима. Радници две године нису примили плату, није им повезан радни стаж, нису им исплаћене отпремнине због одласка у пензију.
Запослени тврде да за све то највећу одговорност сноси директор Басара, због чега се захтева његова смена и да надлежни органи преиспитају његову приватну имовину.
Радници су забринути за своју судбину и судбину предузећа. Није им обезбеђен посао и ништа се не чини на реализацији унапред припремлјеног плана реорганизације (УПППР-а), на који начин се свесно води предузеће у стечај. Док се радници налазе у веома тешкој ситуацији, средства од закупа имовине (покретна механизација, државно замлјиште, фабрика бетона), директор Басара убира и преко „нерегуларних рачуна“ прелива и усмерава на повећање своје личне имовине (јахте, куће, скупи аутомобили), имовине својих чланова породице и малобројних блиских сарадника.
Директор не поступа по налозима инспектора за рад који му је наложио исплату зарада и уручење обрачунских листа запосленима, па је инспектор био принуђен да поднесе прекршајну пријаву и кривичну пријаву али ни то још увек није дало резултате. Радници још увек нису добили обрачунске листе за неисплаћене зараде за 22 месеца, како би принудним путем остварили своје зараде.
Оваквим поступањем директора запослени су доведени до тога да немају посла, да не примају зараде и да су услови у колективном смештају очајни, што је испод сваког лјудског достојанства.
Стога су принуђени да поднесу кривичну пријаву против директора и да штрајкују, да анимирају јавност и све државне органе, да зауставе овако бахато понашање појединаца које иде на штету радника.