ПРОТИВЕ СЕ ПРИНУДНОМ ПЕНЗИОНИСАЊУ ЖЕНА

Синдикат правосуђа Србије осудио је данас принудно пензионисање жена по Закону о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору и оценио да су њим жене дискриминисане.
Како се наводи у саопштењу Синдиката, запосленим женама у правосуђу које имају 60 година и шест месеци живота стижу обавештења од руководилаца правосудних органа да им престаје радни однос по закону којим се ограничава број запослених у јавном сектору.


Синдикат објашњава да су жене стекле услов за старосну пензију на основу кровног Закона о пензијском и инвалидском осигурању, али не и обавезу, јер по том закону имају право избора да ли ће се пензионисати.
"Већина жена не жели да иде у пензију, јер ће она бити нижа од плате коју примају. Међутим, Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору ставља се изнад кровног закона и приморава жене да се пензионишу, услед којег су жене доведене у неравноправан положај и дискриминисане су у односу на запослене мушкарце", истиче се у саопштењу.
Синдикат правосуђа осудио је начин усвајања закона закон који се односи на запослене у јавном сектору по хитном поступку, без јавне расправе и учешћа синдиката.
Како се истиче, дужност владе јесте да обавести представнике радника о законским решењима која задиру у права радника и пре отпуштања требало је утврдити одговарајући број извршилаца на основу потреба посла, па када се утврди број потребних и непотребних, објавити вишак запослених.
"Прво је утврђен вишак, а не зна се на основу којих мерила", додаје се у саопштењу и истиче да је Синдикат правосуђа Србије дубоко је забринут поступцима Владе Србије која уместо да запошљава - отпушта, а Међународни монетарни фонд јој служи као изговор и оправдање.