ПОТПУНО И ПРАВИЧНО САГЛЕДАТИ КАДРОВСКЕ ПОТРЕБЕ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

Савез самосталних синдиката Србије је, у име запослених у јавном сектору, упутио допис градоначелницима и председницима општина у Србији, захтевајући да одложе примену Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, у делу који се односи на утврђивање вишка и отпуштање запослених.
Због неажурности државних органа на свим нивоима, створена је ситуација да у непримереним роковима, уз кршење одредаба Закона о раду, треба да спроведете тзв. рационализацију, наводи се у допису.
У оваквим околностима, неизбежно је да дође до недоволјно промишлјених одлука којима ће бити озбилјно угрожено функционисање јавног сектора у вашој средини, односно систему локалне самоуправе како то дефинише закон.
Наиме, без потпуног сагледавања стварних кадровских потреба делова система локалне самоуправе, може доћи до онемогућавања основних функција система на штету грађана, односно локалне заједнице. Поред тога, ова исхитреност у поступању може произвести принуду да се игноришу законске одредбе којима се дефинише поступак утврђивања вишка, чиме ће бити погођени запослени.
СССС подсећа да је поступак утврђивања вишка запослених уређен Законом о раду, члановима 153-160, те да би, њиховим непоштовањем, све појединачне одлуке биле незаконите.
Очекујемо да овај допис схватите као упозорење и као сугестију и да укупне активности обуставите, како бисмо кроз социјални дијалог дошли до правичног решења које би значило право унапређење рада свих служби у оквиру јавног сектора локалних самоуправа, наводи се у допису СССС, који је прослеђен и председнику Владе Србије и Министарству за државну управу и самоуправу.