ПОТПИСАН ПКУ ЗА ДЕЛАТНОСТ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Представници Уније послодаваца Србије, Савеза самосталних синдиката Србије и УГС Независност потписали су данас Посебни колективни уговор за делатност пољопривреде, прехрамбене, дуванске индустрије и водопривреде Србије. Они истичу да је доношење тог колективног уговора било важно јер у тој области ради близу 100.000 људи, и да очекују да Влада Србије ускоро одобри и проширено дејство тог уговора.
Члан Председништва Уније послодаваца Драган Мијановић рекао је да је циљ био да се покуша да се нађе консензус и направи колективни уговор, који је остварив и може да функционише у пракси.
“Улога уније послодаваца је да штити интересе послодаваца, улога синдиката је да штити интересе радника, а потрудили смо се да нађемо заједнички именитељ да и једни и други интереси буду адекватно заштићени”, рекао је Мијановић новинарима након потписивања уговора.
Он је навео да синдикати и послодавци очекују од Владе да овом уговору да проширено дејство.

Председник Самосталног синдиката запослених у пољопривреди, прехрамбеној, дуванској индустрији и водопривреди Србије Драган Зарубица рекао је да су преговори у вези колективног уговора били веома тешки, али да се дошло до најквалитетнијег решења, будући да је приметно да се и у Европи форсира социјални дијалог на нивоу делатности, односно грана.
Према његовим речима, и држава ће имати користи будући да ће послодавци морати да поштују своје обавезе и неће бити нелојалне конкуренције.
Зарубица је рекао да је циљ да се постигне виши ниво заштите права него што је предвиђено Законом о раду и навео да су топли оброк и регрес "замрзли" за следеће три године колико важи колективни уговор.
Како је казао, минимална зарада биће како је и предвидјено - око 21.000 динара, а за топли оброк минимум 20 одсто од просека минималне зараде - 4.200 динара. Зарубица истиче да у овој грани ради око 90.000 људи. Говорећи о ситуацији у прехрамбеној индустрији, он је навео да је што се тиче малих и средњих предузећа, њима је све теже јер су велики намети и дажбине, али да се некако боре, а да ће већим компанијама ипак лакше да послују.
У принципу прехрамбена индустрија добро послује, рекао је Зарубица.
Председник Гранског синдиката прехране, пољоприверде и водопривреде Независност Дејан Титовић рекао је да, иако се дошло до компромисног ресења, синдикати и послодавци нису сасвим задовољни посебним колективним уговором.
Ипак, досли смо до компромосног решења, ово је минимум у колективном уговору, све остале надлежности пребацујемо на саме компаније и фирме, рекао је Титовић.
“За социјални дијалог треба и трећа страна и надамо се да ће влада дати проширено дејство овом уговору”, рекао је Титовић.
Извор:Тањуг