ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „ЈАЧАЊЕ СОЦИЈАЛНОГ ДИЈАЛОГА“

Савез самосталних синдиката Београда организовао је данас Округли сто на тему „Јачање социјалног дијалога“. О значају социјалног дијалога, како га ојачати, која су искуства у Београду, затим место Синдиката као партнера, као и улога Државе у јачању социјалног дијалога говорили су Министар рада, запошљавања и социјалне политике – Зоран Ђорђевић, потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије – Душко Вуковић, председник Савеза самосталних синдиката Београда – Томислав Бановић и потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Београда – Драган Тодоровић. У Раду овог скупа учествовали су и представници градских одбора самосталних синдиката Београда.

У овом интерактивном разговору изнети су одређени проблеми и предлози за унапређење социјалног дијалога. Посебно је апострофирана потреба за Проширеним дејством гранских колективних уговора, као и измене Закона о раду у делу враћања права Инспекције рада за изрицање мандатних казни.

Сви учесници су се сложили да је социјални дијалог (разговор) неопходност и једини прави начин за решавање проблема и социјалних конфликата и доласка до циља. Да он не сме постојати само декларативно, већ истински, уз међусобно уважавање и поштовање сва три социјална партнера. Синдикат не очекује да се сви предлози и законска решења која нуди увек прихватају и уваже, али свакако жели да подели део одговорности како у креирању појединих законских решења, тако и сутра у њиховом имплементирању. Зато, до истинског социјалног дијалога мора се кренути још храбрије, одлучније и солидарније.