ОДРЖАНА СЕДНИЦА СОЦИЈАЛНО-ЕКОНОМСКОГ САВЕТА ГРАДА БЕОГРАДА

( дана 17.09.2020. године )

ses2020Разматране су две иницијативе које је упутио Савез самосталних синдиката Београда и то Иницијатива за утврђивање минималне цене рада на територији града Београда и Иницијатива за очување Апотеке „Београд“ у статусу јавне апотеке чији је оснивач град Београд, а обе иницијативе су прихваћене те су формиране радне групе за ове теме.

У погледу Иницијативе за утврђивање минималне цене рада на територији града Београда, задатак радне групе је да припреми материјал те да се републичком СЕС-у и надлежном Министарство рада, упути одговарајући захтев, у сарадњи са органима надлежним за утврђивање минималне цене рада. Представници града Београда су подржали иницијативу, учествоваће у радној групи заједно са социјалним партнерима у Београду и дати свој допринос да ова иницијатива покаже резултат, односно да се СЕС-у за град Београд омогући да на својој територији утврди минималну цену рада, а имајући у виду и да је просечна зарада у Београду виша у односу на остатак Србије.

Када је упитању Иницијатива за очување Апотеке „Београд“ у статусу јавне апотеке чији је оснивач град Београд, задатак радне групе је да припреми материјал. Представници Уније послодаваца су одбили да учествују у радној групи будући да не виде који допринос овој иницијативи могу да дају. Представници градске власти Београда су начелно подржали ову иницијативу, са оградом да се град Београд већ налази у процесу приватизације Апотеке „Београд“, те да у том смислу нема логике да сада подржавају и ову иницијативу. Представници града су дали финансијске податке за 118 апотека у Београду и истакли су да је политика града Београда да не учествује у трговини медикаментима, те да ће циљ градске власти бити бављење комуналним услугама које јесу у искључивој надлежности локалне самоуправе. Градски челници су као позитиван пример навели Нови Сад, који је своје апотекарске установе приватизовао по моделу концесије, где су у односу на концесионара постављени строги услови да се апотеке не затварају, те да се радници не отпуштају, чиме је задовољена и социјална и економска компонента у односу на ово питање. Представници града истакли да су став да Београд треба да реши ово питање по узору на Нови Сад.