ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА БЕОГРАДА ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА 120. ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

1Данас је у Kомбанк дворани oдржана свечана академија Савеза самосталних синдиката Београда поводом јубилеја 120. година постојања.

Свечаност је почела извођењем државне химне и Интернационале, након којих је прочитан Проглас и приказан спот Синдиката Београда.

Председник Савеза самосталних синдиката Београда Драган Тодоровић, рекао је да је током свих ових година присутна константна борба за радничка права и бољи и праведнији свет рада.

„Целокупна синдикална прошлост јасно указује да је потреба за синдикалним организовањем постојала, да је актуелна данас и да ће бити потребна и у наредном периоду. Очигледно да власници капитала данас радника виде као трошак, као нужно зло, и да угрожавање права запослени није случајна појава већ начин функционисања неких послодаваца. Наше друштво је и даље класно подељено, а радничка класа је још увек на дну лествице. Материјални и социјални положај запослених је тежак, а присутна је и масовна миграција, посебно младих, коју морамо зауставити и омогућити им посао и боље услове рада и живота, како би заједнички изградили богато и праведно друштво“.

И данас је тешко бити радник и зато још снажније, одлучније и солидарније морамо се борити да он заузме место у друштву које заслужује, поручио је Тодоровић.

1Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је истакао да је наш синдикат, захваљујући инфраструктури, једна од најбољих и најорганизованих организација у земљи, захваљујући чему је током више од једног века успео да опстане и успешно се бори за права радног човека.

„Све ове године обележиле су многе недаће, политичке и економске кризе, санкције, ратови, приватизација, гашење многих предузећа и сектора..Али, синдикат је остао истински борац за права радника“.

„Сада нас је погодила и пошаст у облику пандемије, са друге стране пред нама су и измене закона који уређују област рада. Нећемо дозволити умањење радничких прва, због чега нас чека борба за сваког радника и свако радно место“, закључио је Орбовић.

1Градоначелник града Београда Зоран Радојичић је истакао да су синдикати изузетно важне институције у нашем друштву.

„Томе сведочи и чињеница да су чак 42 одсто запослених у градској управи чланови овог синдиката“, рекао је Радојичић, истакавши да је његов циљ, као градоначелника, бољи живот, не само радника, већ свих грађана Београда.

1Министарка за рад запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је заједнички циљ владе, послодаваца и синдиката обезбеђивање већих права радника и њиховог бољег положаја на тржишту рада.

 

1Учесницима скупа се, снимљеном поруком емитованом путем видео бима, обратила и координатор Европске мреже синдиката главних градова Кристина Теокари, која је најавила још ближу сарадњу и солидарност синдиката у наредном периоду.

 

На свечаности су уручене плакете за изузетан допринос у афирмацији, развоју и унапређењу Синдиката.

Добитници плакета су:

Добрица Савић који је функцију председника Савеза самосталних синдиката Београда обављао у периоду од 1994 – 1998. године;
Богољуб Митровић који је функцију председника Савеза самосталних синдиката Београда обављао је у периоду од 1998 – 2001. године;
Влада Андрић је функцију председника Савеза самосталних синдиката Београда обављао је у периоду од 2002 – 2015. године;
Томислав Бановић је функцију председника Савеза самосталних синдиката Београда обављао у периоду од 2015 – 2020. године;
Драган Тодоровић садашњег председника Савеза самосталних синдиката Београда;
Савез самосталних синдиката Србије и Град Београд.

У име награђених скупу се обратио Добрица Савић.

Савез самосталних синдиката Београда, поводом Првог маја – Међународног празника рада и ове године је традиционално доделио награду „Мајски цвет“.
Овогодишњи добитници „ Мајског цвета“ су:
Синдикална организација „Фриком“ д.о.о. Београд;
Синдикална организација предшколске установе Бошко Буха – Палилула;
Синдикална организација Пословни објекти А.Д. Београд;
Синдикална организација Југоинспект А. Д. Београд;
Ненад Митровић председник синдикалне организације Градске општине Вождовац;
Миодраг Стевановић председник синдикалне организације „Машинопројект – Копринг“;
Марко Перић председник Секције младих Савеза самосталних синдиката Београда;
Татјана Зиндовић секретара синдикалне организације Радио телевизије Србије;

У име награђених скупу се обратила Татјана Зиндовић.

У извођењу Љубивоја Тадића првака драме Народног позоришта Београда чули смо и одломак из Монодраме "Чујте Срби - Чувајте се себе".