МЛАДИ ДА УЗ ПОМОЋ СИНДИКАТА ДОЂУ ДО ПОСЛА

Један од начина веће упослености младих и унапређења њиховог положаја на радном месту и у друштву је у развоју потенцијала за синдикално организовање, деловање и заштиту.
Због насталих промена у сфери радних односа и потреба младих, потребно је омогућити учлањавање у синдикат, без обзира по ком основу обавлјају послове код послодавца, рекао је председник Синдиката радника грађевинарства и ИГМ Србије, Душко Вуковић.
У Србији је стопа незапослености младих већа од 50 одсто, а они који раде неретко су запослени „на црно“, радна места им нису сигурна, стрес и мобинг су присутни у великој мери, а послови често нису у складу са квалификацијама младих.
Зато синдикат настоји да се њихов положај побољша, да им држава омогући радна места и достојанствене послове, од којих могу да живе и стварају породице, нагласио је Вуковић.


Тај синдикат је, у сарадњи са белгијским и холандским синдикатом, а под покровитељством Европског центра за радничка питања, организовао дводневну међународну конференцију, под називом „Социјални дијалог, европске интеграције, организовање младих радника у синдикат“.
На конференцији, на којој су учествовали млади из Србије, Хрватске, Словеније и Пољске, указано је да исте проблеме млади имају и у региону, где је стопа незапослености 27 одсто.
Анна Андреyева из Интернационале грађевинарства и дрвета (БWИ) нагласила је да је један од приоритета те организације запошљавање младих, који треба да имају достојанствене послове и стално запослење. Генерални секретар Европске федерације радника у грађевинарству и шумарству, Сем Хагланд, указао је да се Европска унија данас налази у најтежем тренутку од њеног оснивања, с обзиром на тренутну финансијску кризу, ригорозне мере штедње у појединим државама, талас избеглица и друге многобројне проблеме.
„ЕУ би требало да буде базирана на солидарности свих земаља, а грађевински сектор је у највећој кризи и у њега би требало највише улагати“, оценио је он.
Хагланд је казао да треба зауставити оштре мере штедње и сачинити нови план инвестиција, које ће запослити младе и покренути грађевинску индустрију која је покретач свега.
На скупу је наглашено да синдикати треба да сарађују и изван својих граница и да се заједнички изборе да и радници, а не само капиталисти, добију део профита од посла који обављају.