МИНИМАЛАЦ ПОВЕЋАН НА 130 ДИНАРА ПО САТУ

minimalac130Минимална цена рада у Србији биће од 1. јануара 2017. повећана са 121 на 130 динара по радном сату, одлучено је на седници Социјално-еконоског савета. Тако ће минимална месечна зарада од идуће године износити 22.620 динара.
"То ће чинити значајно повећање од 1.586 динара, при чему ће минимална месечна зарада бити 22.620 динара", рекао је министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин на конференцији за новинаре у Влади Србије.
Вулин је додоа да Владин предлог представља средње решење, између захтева синдиката – 133 динара , и максимума од 127 динара који су могли да прихвате послодавци.
Он је казао да је економија у Србији напредовала тако да су у Влади сматрали да има простора за повећање минималне цене рада. "Политика ове владе је да делимо колико смо зарадили и да сваки напредак осете грађани", истакао је Вулин.
Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић оценио је да 130 динара можда представља "недовољну цену за запослене", али је ипак помак.
Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић изјавио је на конференцији да су чланови Уније сматрају да не постоје реални услови у привреди за повећање минималне цене рада, те су понудили 127 динара, због инфлације. "Преко тога нисмо имали право да идемо даље", нагласио је Атанацковић.
Председник УГС Независност Бранислав Чанак изјавио је да је договор око минималца збир уступака свих учесника у социјалном дијалогу.
"Предлог синдиката био је 133 динара, послодаваца 127 динара и усвојено је да буде 130 динара што је такорећи аритметичка средина. Разумем капацитете Владе, до максимума су изашли у сусрет овај пут, јер то је социјални дијалог. Разумем и да су послодавци направили један озбиљан корак напред", оценио је Чанак и изразио задовољство што је радна група квалификованије радила него раније.
Атанацковић је рекао да послодавци поздрављају што се влада озбиљно бави привредним проблемима, и да зато верују да овај уступак неће бити штетан по привреду. "Добили смо уверење и премијера Александра Вучића да ће се изједначити плаћање комуналних услуга за грађане и привреду, да ће се укинути намети који чине неизвесност", рекао је Атанацковић.
Премијер Србије Александар Вучић рекао је раније данас да ће повећање минималне цене рада за особе са најмањим примањима практично значити 13. плату на годишњем нивоу.
Према проценама синдиката између 300.000 и 350.000 радника прима минималну зараду.
Одлуку о повећању минималне цене рада Влада Србије требало би да потврди на својој првој наредној седници.
Извор: Н1