ДРУШТВО НЕ ВРЕДНУЈЕ КУЛТУРУ

pozoristeСиндикати Народног позоришта су упутили отворено писмо Кори Удовички, потпредседници Владе РС и министарки за државну управу и локалну самоуправу, и Ивану Тасовцу, министру културе и информисања, поводом смањења плата и броја запослених у Народном позоришту у оквиру реформе јавног сектора.
"Одлуком Државне ревизорске институције управа Народног позоришта је приморана да, и поред прошлогодишњег смањења плата од 10% и најниже основице за обрачун плата у јавном сектору, додатно смањи плате уметницима и запосленима снижавањем коефицијената за обрачун зарада, у позоришној установи која за две године прославља 150 година постојања. Овом одлуком је егзистенцијално угрожено 676 запослених, што заједно са хонорарним сарадницима представља око трећину броја запослених у култури који плате примају из републичког буџета. Сматрамо да је ситуација неодржива и да је ионако лоше материјално стање запослених у култури сада доведено на најнижи степен. Запитајмо се, да ли желимо да живимо у друштву које не вреднује културу, уметнике и све запослене који су заслужни за постојање позоришног живота у Србији?
Уредба о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама на коју се позива Државна ревизорска институција, и која је тренутно на снази, је неприменљива и неодржива, пре свега, јер не препознаје велики број специфичних позоришних занимања, а затим што не вреднује адекватно поједина занимања. Ова уредба више од деценије уназад није коришћена у пракси, уз одобравање свих управника, министарта културе, влада и посланика у парламенту који су учествовали у верификацији буџета за плате запослених у том периоду.

Сматрамо да спорна уредба никако не сме бити полазни основ за даље вредновање рада запослених и одређивање платних разреда, већ је потребно урадити свеобухватну анализу свих занимања без којих позориште оваквог профила не може да функционише, темељну и одговорну уз уважавање свих примедби запослених и управе Народног позоришта.
Реформа јавног сектора и планирана линерана смањења угрожавају рад позоришта и три уметничка ансамбла (драма, опера и балет) онемогућавајући да се репертоар изведе у пуном капацитету водеће позоришне установе у Србији. Не заборавимо да Народно позориште на месечном нивоу изведе преко 60 представа, и да је поред извођења на две сцене у Београду, наша мисија да изводимо представе широм Србије, као национални театар, а такође и да гостујемо ван земље представљајући нашу културну сцену. За такав обим продукције, нама је значајан сваки човек.
Свако даље смањење броја запослених у Народном позоришту би трајно угрозило извођење репертоара и досадашње високе уметничке стандарде.
Смањењем плата од 10%, најнижим износом основице за запослене у култури, смањењем броја запослених, усаглашавењем коефицијената са спорном Уредбом, и изгласавањем новог Закона о култури, по ком се укидају институције културе од националног значаја отвара се опасан пут пауперизације запослених у позоришту, отвара се пут тржишно оријентисане културе која треба да надомести ове губитке и тиме се обесмишљева постојање класичног театра који треба да постоји као основа културе сваког друштва.
Реформа система јесте нужна, али уколико се спроводи некомпетентно и произвољно, и на штету свих запослених и уметности уопште, онда се претвара у своју супротност, што не смемо да дозволимо, јер култура једне земље јесте питање идентитета и као таква превазилази оквире сегмента јавног сектора".
Писмо потписују Самостални синдикат Народног позоришта, Синдикат музичких уметника, Синдикат балетских играча, Синглус Драма Народно позориште, Синдикат сценско уметничких делатности, Синдикат оперских уметника, Синдикат "Слога" Нардоно позориште Београд, УГС "Независност", Независни синдикат културе и уметности Србије и АСНС.