ДЕЛЕГАЦИЈА СAВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА БЕОГРАДА ПОСЕТИЛА КОНФЕДЕРАЦИЈУ СИНДИКАТА УИЛ ЗА ГРАД РИМ И РЕГИЈУ ЛАЦИО

На позив Конфедерације Синдиката УИЛ за Град Рим и Регију Лацио, делегација ССС Београда: Жељко Каралејић, сектетар ВССС Београда, Драган Тодоровић, потпредседник ВССС Београда, Снежана Јовић, председник ССС радника предшколског васпитања и образовања Београда и Вида Јанковић, председник ССС трговине Београда, била је у билатералној посети овој организацији у периоду од 24. до 26. октобра 2019. године.

Првог дана боравка делегацију је примио Алберто Цивица – генерални секратар УИЛ за Град Рим и Регију Лацио са члановима Секретаријата. Том приликом размењене су информације о организационим структурама, о односу са локалним институцијама, удружењима послодаваца и другим синдикатима, као и о територијалном и корпоративном уговарању.

Другог дана делегација је учествовала у демонстрацијама под називом „Рим се не продаје“, у организацији све три репрезентативне конфедерације: ЦГИЛ-а,ЦИСЛ-а и УИЛ-а, чији је главни циљ рационално управљање комуналним предузећима и одбрана права радника, а да комунална предузећа буду у служби грађана.

После демонстрација делегацију је примио заменик генералног секретара Конфедерације УИЛ за Италију Пјер Паоло Бомбардијери, а састанку су присуствовали и његови сарадници са којима се разговарало о конкретној сарадњи два синдиката у наредном периоду.

Постигнута је сагласност о многим питањима и показано интересовање за међусобну сарадњу:
-гранских синдиката,
-запошљавање преко Агенција за изнамјљивање радника,
-ангажовање запослених на атипичним пословима,
-родну равноправност

На основу свих разговора и размењених искустава, ова посета биће добар основ међусобне сарадње и подстицај синдикалном деловању у наредном периоду. Такође, постоји могућност заједничког аплицирања према Фонду ЕУ, у оквиру јадранско-јонског повезивања са Балканом.