ДАН ЖЕНА: “УЗ ПЛАТЕ ВЕЋЕ ЛЕПШЕ ЈЕ ЦВЕЋЕ“

Plakat 8.martБорба за опште повећање зарада у Србији треба да почне 8. Марта, на Међународни дан жена, који обележавамо у славу свим женама, борећи се за њихова права и економску, политичку и социјалну равноправност.

Иако се обично прославља даривањем жена цвећем, Савез самосталних синдиката Србије, слоганом «Уз плате веће лепше је цвеће», позива власти да, кроз економски раст и решавање неједностакости, континуирано раде на увећавању зарада и побољшању материјалног и социјалног положаја жена, али и свих запослених у Србији.

Европска конфедерација синдиката је започела кампању «Европи треба повећање плате – време је за наш опоравак», у којој активно учествује и СССС, са захтевом да економски напредак земље прати и пораст стандарда запослених. То је, не само начин да се смање неједнакости и сиромаштво, него и средство да се покрене привредни раст и опоравак у коме ће сви бити добитници.

Зато је неопходно да се чује реч жена, чија креативност и знање, психолошка и интелектуална способност, и веће учешће у друштвеном животу, могу допринети демократизацији и владавини права у земљи, као и привредном расту.

Жене, с правом, траже да се елиминишу сви облици дискриминације, родни стереотипи и неоправдане разлике у платама, укључујући ону међу половима.

Учлањивањем у синдикат, жене и мушкарци могу да се боре за праведнију зараду, против полних разлика, за социјални дијалог и колективно преговарање, као најбољи начин за достизање достојанства света рада.

Уз честитке, Савез самосталних синдиката Србије позива све жене да нам се придруже у праведној борби за бољи живот радника, веће зараде, смањење сиромаштва и неједнакости.

За опоравак у интересу свих грађана ове земље!

Савез самосталних синдиката Србије