ГРАДСКИ ОДБОР СИНДИКАТА РАДНИКА ГРАЂЕВИНАРСТВА И ИГМ БЕОГРАДА У УСЛОВИМА РАДА ПРИ ИЗУЗЕТНО НИСКИМ ТЕМПЕРАТУРАМА

У ЦИЉУ ВЕЋЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗАШТИТЕ ЗДРАВЉА ЗАПОСЛЕНИХ,  ДАЈЕ ПРЕПОРУКЕ:

При обављању радних задатака на отвореном, у неповољним микроклиматским условима, при изузетно ниским температурама и ветру запослени је додатно оптерећен, обзиром на сложеност посла који обавља, те обавезу коришћења личних заштитних средстава, због ризика којим је изложен на радном месту.
Због тога рад у веома хладним условима може довести до ниже ефикасности рада и веће опасности од повреда на раду и болести у вези са радом.
Хладноћа узрокује смањење менталних и физичких способности због губитка осетљивости и спретности прстију што повећава ризик од повреда на раду.
Позитивним прописима Република Србија нема дефинисану минималну спољну температуру, при којој би се морао обуставити рад запослених који су изложени штетном утицају те температуре.
Рад на ниским температурама подразумева прилагођавање режима рада и организацију рада, у току радног времена,  прерасподелу радног времена,паузе за одмор, обезбеђивање просторија за загревање, заклона као и довољне количине топлих напитака.
Када постоји потреба за примену посебних превентивних мера при раду на отвореном простору, ради безбедности и заштите здравља запослених, послодавци су у обавези да спроведу организацију рада на такав начин да се избегне обављање послова на отвореном који би могли да изазову оштећење здравља запослених.
У складу са прописима о безбедности и здрављу на раду послодавци су дужни да предузму све превентивне мере, а нарочито организационе и техничке, са посебном обавезом да запосленима дају одговарајућа средства рада и опрему за личну заштиту на раду.
Запослени могу да одбију да раде ако им због необезбеђених и неодговарајућих средстава  рада и опреме за личну заштиту на раду, 'прети непосредна опасност по здравље.
Заштитна одећа и одевни предмети за заштиту од хладноће, разликују три слоја одеће;
1.Базични слој одеће (интимни слој одеће)
2. Средишњи слој одеће, остварује изолацију (мајице,панталоне, чарапе, џемпери)
3. Спољашни слој одеће  (јакне, рукавице,  ципеле, чизме, шлем, поткапа и сл.)

Препорука:
1.    Осигурати грејна склоништа, као што су балони, шатори и просторије за загревање при раду на отвореном и на ниским температурама
2.    Планирати обављање највећег дела посла за време најтоплијег дела дана, чешће правити паузе
3.    Осигурати радницима топле напитке
4.    Обућа мора имати добру изолацију од хладноће и ограничену пропусност за упијање воде.
5.    Обавезно ношење капе и подкапе
6.    Заштитне рукавице за заштиту од хладноће до -30 степени, не препоручују се рукавице од памука приликом рада у хладним и мокрим условима.