ВЛАСТ ДА КАЗНИ МЕДИЈЕ ЗБОГ ЗАБРАНЕ СИНДИКАТА

ejfВласт у Србији је позвана да казни медијске компаније које не поштују Закон о раду и забрањују синдикално организовање у њима и треба створити одговарајући амбијент за социјални дијалог.
Тамо где нема асоцијација послодаваца, држава би требало да преузме улогу преговарача, као што је то пракса у другим секторима у Србији и Хрватској, наводи се у закључку Европске федерације новинара, након недавно одржаног скупа новинара Источне Европе који су у Београду организовали Светска федерација новинара, Европска федерација новинара, Синдикат новинара Србије (СИНОС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Удружење новинара Србије (УНС), и ОЕБС, уз подршку фондације "Фридрих Еберт“.
Како је пренео сајт Синдиката новинара, на недавном скупу новинара постигнута је сагласност да новинари у Србији раде у ужасним условима, са минималним зарадама, без пристојних уговора о раду, поштовања радних права и заштите на раду.
Такође, наводи се да је процес приватизације неопходно обавити транспарентно како би се осигурало поштовање интереса новинара, плурализам, деконцентрација власништва и независност, а СИНОС, УНС и НУНС позвани су да раде заједно како би се решило питање прекарног (несигурног) рада у медијима и да оформе ширу коалицију како би био покренут синдикални дијалог и колективно преговарање у медијском сектору.
Извор: Данас