БАРОУ У ПИСМУ ОРБОВИЋУ: НЕОПХОДАН ДРУШТВЕНИ УГОВОР

image001Генерални секретар Међународне конфедерације синдиката, Шаран Бароу, изјавила је, поводом 7. октобра - Међународног дана достојанственог рада, да ће синдикати широм света удружити напоре, захтевајући достојанствен рад и Друштвени уговор неопходан за опоравак и јачање отпорности друштва.

Она је, у писму председнику Савеза самосталних синдиката Србије, Љубисаву Орбовићу, навела да достојанствен рад мора постати централна тачка активности свих владе, „јер ће се само тако обезбедити одржив развој, раст у чијим ће плодовима уживати сви и светска привреда у којој ће на првом месту бити човек“.

(писмо у целини)

Драги брате Орбовићу,

Драги синдикалци, драги радници Републике Србије,

Ове године 7. Октобра, тринаести пут, обележавамо Светски дан достојанственог рада. Од 2008. године милиони лјуди су учествовали су у његовом обележавању, а ове године поново ћемо се мобилизовати широм света и заложити за рад достојан човека. Достојанствен рад мора постати централна тачка активности свих владе, јер ће се само тако обезбедити одржив развој, раст у чијим ће плодовима уживати сви и светска привреда у којој ће на првом месту бити човек.

Ове године се Светски дан достојанственог рада обележава у потпуно другачијим условима, у тешкоћама какве до сада нисмо искусили. Због пандемије Ковид-19, многе синдикалне организације 7. октобар не могу да обележе на традиционалан начин, великим окуплјањима. Морамо имати у виду да је ризик од вируса свуда присутан и да је здравлје лјуди, ипак, важније од свега. Међутим, широм света удружићемо напоре захтевајући достојанствен рад и Друштвени уговор неопходан за опоравак и јачање отпорности друштва.

Последице пандемије по здравлје, запошлјавање, приходе и родну равноправност су још катастрофалније, јер је пре њеног доласка свет већ претрпео удар једног погрешног модела глобализације који је довео до дубоких неједнакости и несигурности радних места. Ми морамо натерати послодавце да осигурају безбедне и здраве услове рада, а владе да развију адекватне националне стратегије, поведу акцију и регулишу превентивне мере за јачање безбедности и заштите на раду.

Нови Друштвени уговор је од суштинског значаја за трасирање пута ка опоравку од последица Ковид-19 и изградњу привреде која ће бити одржива и обезбедити просперитет за све.

Солидаран поздрав од Шаран Бароу, Генералног секретара МКС

https://drive.google.com/drive/folders/1IYDg4k4558UDqFm-HY8FF-GYTiZtRwVo