ОДРЖАН САСТАНАК СА ПОВЕРЕНИЦОМ ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ

povereniciСа повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић и помоћницама Мирјаном Кецман и Татјаном Пријић, одржан је састанак који је за тему имао проблем који предшколске установе Србије имају са спровођењем инклузије.

У изношењу ове проблематике, председница ССПВО Србије Босиљка Јовановић и председница ССРПВО Београда Весна Јањић, упознале су представнице Повереништва за заштиту равноправности са проблемом на чијем решавању се активно залажемо од 2019. године.

Кроз радну групу за предшколство, указали смо на проблем спровођења инклузије, јер услед формално - правних аспеката везаних за сагласност родитеља или законског заступника детета,

нисмо у могућности да спроводимо ИОП, уколико је за исти установљена потреба код детета.

У великом броју случајева одради се само први корак, приоритетни упис у предшколску установу, док долази до застоја приликом прибављања сагласности родитеља за формирање и спровођење ИОП-а.

На овај начин, деца су директно оштећена, јер се у предшколским установама не може спроводити ИОП без знања и сагласности родитеља / старатеља. Тиме се долази до ненадокнадивог губитка времена за дете, који се касније може тешко надокнадити. Самим тим, осим немогућности спровођења ИОП-а, није могуће доћи ни до законом прописаног смањења деце у групи, и те околности директно утичу на спровођење васпитно - образовног процеса.

Како и статистике говоре, знатно је већи број ИОП- а који се усвајају приликом поласка у први разред основне школе, него што их има у предшколским установама. Разлог свакако не лежи у томе да их високообразовани стручни кадар наших запослених није препознао на време, већ накарадан систем, који децу са потребом за додатном подршком једноставно "изгуби у систему".

У Повереништву за заштиту равноправности, добили смо уверавања да ћемо добити подршку да дођемо до решења по овом изузетно важном питању, јер је у директном интересу заштите права детета.