МИНИМАЛАЦ У 2021. ГОДИНИ 32.126 ДИНАРА, ПОВЕЋАЊЕ 6,6 ОДСТО

sesok2Нова минимална цена рада у 2021. години биће 32.126 динара, што представља раст од 6,6 одсто.

То је саопштено на данашњој конференцији за новинаре, одржаној након седнице Социјално економског савета Републике Србије, на којој није постигнут консензус око висине “минималца”.

Репрезентативни синдикати, Савез самосталних синдиката Србије И УГС Незвисност, предлагали су да се минимална зарада повећа на најмање на 34.000 динара, Унија послодаваца је проценила да нема услова да повећање буде већа од четири до шест одсто, па је Влада Србије, као трећи члан Социјално-економског савета одлучила да повишица буде 6,6 одсто.

Председавајући СЕС-а Зоран Стојиљковић је изјавио да то повећање није било прихватљиво за синдикате, “јер у зону бескрајног продужавања оставља договор од пре три године да минимална зарада стигне макар минималну потрошачку корпу".

Он је напоменуо да су синдикати показали разумевање у тешкој ситуацији због пандемије, али да не могу бити задовољни са растом “минималца” од свега 6,6 одсто.

Влада ће, додао је, смањити неопорезиви део зараде и донети неке олакшице које ће омогућити послодавцима да то повећање минималца поднесу у условима пандемије.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је, такође, подсетио на договор о изједњачавању минималца са потрошачком корпом.

"Били смо свесни да због кризе која настаје око коронавируса то није реално и прихватили смо смањење, али нисмо очекивали оволико. Очекивали смо цифру која би била прихватљива за запослене, а то је 34.000", рекао је Орбовић.

Он је рекао да ће неопорезиви део зараде бити повећан са 16.300 на 18.300 динара.