JАЧАЊЕ САВЕТА НА ЛОКАЛУ ДОПРИНОСИ ЈАЧАЊУ ДИЈАЛОГА У СРБИЈИ

metropol5За деценију и по у Србији је основан 21 локални социјално-економски савет. Прошле године је интензивирано формирање нових, док ће се у наредном период још више радити на јачању њиховог капацитета И развоју социјалног дијалога на локалном нивоу.

То је указано на данашњем округлом столу под називом “Јачање капацитета за рад локалних социјално економских савета”, који је, у организацији Фондације Фридрих Еберт И Савеза самосталних синдиката Београда, одржан у београдском хотелу “Метропол”.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић оценио је да јачање локалних социјално-економских савета доприноси јачању општег социјалног дијалога у Србији.
"Годинама покушавамо да формирамо савете у Србији, али оно што је суштина проблема је то да локалне управе нису спремне да функционишу и раде са представницима послодаваца и синдиката како би заједнички решавали проблеме", навео је Орбовић.

Према његовим речима, Социјално економски савет Републике Србије у последње две године активно ради на решавању тог проблема, у чему су велики допринос дали И актуелни министар рада Зоран Ђорђевић И нови председник Уније послодаваца Србије Милоше Ненезић.

“Успели смо да прошле године оснујемо савете у Крушевцу, Пироту, Инђији И Крагујевцу, као И у Нишу који је, иако давно формиран, сада реактивиран”.

Према речима Орбовића, правовремени дијалог је много бољи начин решавања проблема него да локалне самоуправе чекају да незадовољни радници искажу своје проблеме на улици.

Похваливши рад републичког СЕС-а, на којем се покрећу различите иницијативе, Орбовић је, ипак, скренуо пажњу на иницијативу СССС за укидање казнених поена за превремено пензионисање, коју су прихватили чланови Савета и највиши представници власти, али до решења није дошло.

„Ради се о око 30.000 људи, који су на биро рада отишли као технолошки вишак, примали минималац, а сада су додатно кажњени, јер губе 2,5 пензије годишње“, указао је председник Орбовић, додавши да СЕС мора да нађе снагу да ово и слична питања реши.

Председник Савеза самосталних синдиката Београда Томислав Бановић оценио је да је неопходно да се унапреди рад локалних социјално-економских савета у Србији.
"Морамо пратити организованост државе да би социјално-економски савети заживели", рекао је Бановић.

Министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да није задовољан бројем савета који су до сада формирани на локалном нивоу и да ће зато бити интензивирано одржавање седница републичког СЕС-а и на локалном нивоу.

Он је оценио да ће на тај начин да се подстакне не само јачање, већ и оснивање нових социјално-економских савета на локалном нивоу.

"Верујем да ћемо успети да медијски промовишемо разлог због ког треба да постоје ти савети. Њихов рад на локалном нивоу би могао да пружи најбоље инпуте о томе шта ми на Социјално-економском савету на републичком нивоу треба да радимо", рекао је Ђорђевић.

Заменик председника Уније послодаваца Србије Иван Ковачевић казао је да се живот у Србији не одвија само на централном нивоу, већ да се многе важне одлуке доносе на локалном.

"Бројна су питања која се могу решити на локалу, а која могу допринети да послодавци раде успешније", рекао је он. "Очекујем да врло бзо формирамо савете у Панчеву, Зрењанину и Бачкој Паланци", додао је Ковачевић.

Председница Савеза самосталних синдиката Ниша И потпредседница Већа СССС Оливера Бобић је рекла да у Нишу постоји дијалог социјалних партнера, али да није институционализован.

Савет у Нишу се није састајао још од 2013. године, а локална самоуправа заказује седницу само ако дође до неког протеста, казала је она, подсетивши да је дијалог једини лек, али да појединци немају свест о његовом значају.

Упркос свему томе, наш синдикат је успео да потпише колективни уговор за комунални сектор, закључила је Бобићева.